Reklama
Rozwiń

Ceny cukru spadają

Rośnie podaż cukru na krajowym rynku. Na światowych giełdach ceny tego surowca spadły już o jedną trzecią

Publikacja: 21.04.2011 03:53

Mazurek wielkanocny z cukierni w hotelu Westin

Mazurek wielkanocny z cukierni w hotelu Westin

Foto: Fotorzepa, Darek Golik

Najgorsze tygodnie dla producentów słodyczy i napojów już minęły: cukier zaczął tanieć i zdaniem ekspertów jego notowania nie powrócą szybko do szczytowych notowań z lutego.

W polskich sklepach kilogram cukru kosztuje ok. 4 zł, czyli tyle, ile  w większości krajów europejskich. W szczytowych momentach kosztował 5 – 6 zł. – Z tygodnia na tydzień można uzyskać lepsze ceny za cukier i jest on bardziej dostępny w ofertach – ocenia Danuta Dąbrowska, dyrektor ds. zaopatrzenia ZPC Mieszko.

Jej zdaniem spadek cen na unijnym rynku wynika głównie z interwencji Komisji Europejskiej. Na unijny rynek wprowadzone zostaje 500 tys. ton cukru, zwiększono także licencje eksportowe o 700 tys. ton. Jednocześnie informacje o bardzo dobrych zbiorach trzciny cukrowej w Brazylii i Tajlandii spowodowały przecenę cukru surowego na światowych giełdach. Od momentu rekordowych notowań na początku lutego cukier staniał już o  30 proc.

– Polacy nagromadzili zapasy cukru, co powinno zmniejszyć popyt i doprowadzić do obniżki. Chociaż ceny na pewno spadną, to raczej nie powrócą do poziomu z ubiegłego roku – uważa Łukasz Chmielewski, analityk Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych.

W ubiegłym roku kilogram cukru kosztował poniżej 3 zł. Zbyt mały limit produkcyjny ustalony przez Unię Europejską dla Polski w połączeniu z wysokimi notowaniami cukru na świecie wywindował cenę w sklepach do 5 – 6 zł za kilogram. Powodem takiej zwyżki była też panika konsumentów po  publikacjach o  drastycznym wzroście cen cukru, a nawet braku możliwości kupna tego produktu. – W naszej ocenie chwilowe perturbacje w zaopatrzeniu sklepów i sieci detalicznych rynek  ma za sobą. Ceny cukru w najbliższych tygodniach będą miały tendencję spadkową. Realizujemy zaopatrzenie zgodnie z zamówieniami – zapewnia Aleksandra Paulska, rzeczniczka Krajowej Spółki Cukrowej, największego producenta w Polsce.

Z danych Ministerstwa Finansów wynika, że w dwóch pierwszych miesiącach tego roku wysłaliśmy za granicę 28,3 tys. ton cukru, a sprowadziliśmy tylko 13,4 tys. ton. Handel odbywał się głównie z Niemcami, gdzie ceny są niższe. Niemieckie firmy: Suedzucker, Nordzucker i Pfeifer & Langen mają 60 proc. udziałów w polskim rynku .

– Rzeczywiście jest trochę mniej cukru w tym roku, ale braki nie są aż tak duże, by usprawiedliwić skalę wzrostu cen, jaka miała miejsce w ostatnich tygodniach – mówi Eugeniusz Jary, przedstawiciel Suedzucker.  Sprawę  wzrostu cen cukru w polskich sklepach pod kątem spekulacji bada Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Najgorsze tygodnie dla producentów słodyczy i napojów już minęły: cukier zaczął tanieć i zdaniem ekspertów jego notowania nie powrócą szybko do szczytowych notowań z lutego.

W polskich sklepach kilogram cukru kosztuje ok. 4 zł, czyli tyle, ile  w większości krajów europejskich. W szczytowych momentach kosztował 5 – 6 zł. – Z tygodnia na tydzień można uzyskać lepsze ceny za cukier i jest on bardziej dostępny w ofertach – ocenia Danuta Dąbrowska, dyrektor ds. zaopatrzenia ZPC Mieszko.

Pozostało jeszcze 80% artykułu
Biznes
Linda Yaccarino rezygnuje z funkcji prezesa X po kontrowersjach z chatbotem
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Biznes
Rząd nie wyklucza wyłączenia X w Polsce przez skandaliczne wpisy Groka
Biznes
Norwegia wyrzuciła rosyjskich rybaków ze swoich wód. Stanowili zagrożenie
Biznes
Giełdowe spółki wolne od pozwów synów Zygmunta Solorza
Biznes
Polska bezbronna wobec dronów, negocjacje UE-USA, możliwe spadki cen mieszkań