Ceny cukru spadają

Rośnie podaż cukru na krajowym rynku. Na światowych giełdach ceny tego surowca spadły już o jedną trzecią

Publikacja: 21.04.2011 03:53

Mazurek wielkanocny z cukierni w hotelu Westin

Mazurek wielkanocny z cukierni w hotelu Westin

Foto: Fotorzepa, Darek Golik

Najgorsze tygodnie dla producentów słodyczy i napojów już minęły: cukier zaczął tanieć i zdaniem ekspertów jego notowania nie powrócą szybko do szczytowych notowań z lutego.

W polskich sklepach kilogram cukru kosztuje ok. 4 zł, czyli tyle, ile  w większości krajów europejskich. W szczytowych momentach kosztował 5 – 6 zł. – Z tygodnia na tydzień można uzyskać lepsze ceny za cukier i jest on bardziej dostępny w ofertach – ocenia Danuta Dąbrowska, dyrektor ds. zaopatrzenia ZPC Mieszko.

Jej zdaniem spadek cen na unijnym rynku wynika głównie z interwencji Komisji Europejskiej. Na unijny rynek wprowadzone zostaje 500 tys. ton cukru, zwiększono także licencje eksportowe o 700 tys. ton. Jednocześnie informacje o bardzo dobrych zbiorach trzciny cukrowej w Brazylii i Tajlandii spowodowały przecenę cukru surowego na światowych giełdach. Od momentu rekordowych notowań na początku lutego cukier staniał już o  30 proc.

– Polacy nagromadzili zapasy cukru, co powinno zmniejszyć popyt i doprowadzić do obniżki. Chociaż ceny na pewno spadną, to raczej nie powrócą do poziomu z ubiegłego roku – uważa Łukasz Chmielewski, analityk Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych.

W ubiegłym roku kilogram cukru kosztował poniżej 3 zł. Zbyt mały limit produkcyjny ustalony przez Unię Europejską dla Polski w połączeniu z wysokimi notowaniami cukru na świecie wywindował cenę w sklepach do 5 – 6 zł za kilogram. Powodem takiej zwyżki była też panika konsumentów po  publikacjach o  drastycznym wzroście cen cukru, a nawet braku możliwości kupna tego produktu. – W naszej ocenie chwilowe perturbacje w zaopatrzeniu sklepów i sieci detalicznych rynek  ma za sobą. Ceny cukru w najbliższych tygodniach będą miały tendencję spadkową. Realizujemy zaopatrzenie zgodnie z zamówieniami – zapewnia Aleksandra Paulska, rzeczniczka Krajowej Spółki Cukrowej, największego producenta w Polsce.

Z danych Ministerstwa Finansów wynika, że w dwóch pierwszych miesiącach tego roku wysłaliśmy za granicę 28,3 tys. ton cukru, a sprowadziliśmy tylko 13,4 tys. ton. Handel odbywał się głównie z Niemcami, gdzie ceny są niższe. Niemieckie firmy: Suedzucker, Nordzucker i Pfeifer & Langen mają 60 proc. udziałów w polskim rynku .

– Rzeczywiście jest trochę mniej cukru w tym roku, ale braki nie są aż tak duże, by usprawiedliwić skalę wzrostu cen, jaka miała miejsce w ostatnich tygodniach – mówi Eugeniusz Jary, przedstawiciel Suedzucker.  Sprawę  wzrostu cen cukru w polskich sklepach pod kątem spekulacji bada Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Najgorsze tygodnie dla producentów słodyczy i napojów już minęły: cukier zaczął tanieć i zdaniem ekspertów jego notowania nie powrócą szybko do szczytowych notowań z lutego.

W polskich sklepach kilogram cukru kosztuje ok. 4 zł, czyli tyle, ile  w większości krajów europejskich. W szczytowych momentach kosztował 5 – 6 zł. – Z tygodnia na tydzień można uzyskać lepsze ceny za cukier i jest on bardziej dostępny w ofertach – ocenia Danuta Dąbrowska, dyrektor ds. zaopatrzenia ZPC Mieszko.

Pozostało 80% artykułu
Biznes
Stare telefony działają cuda! Dołącz do akcji T-Mobile i Szlachetnej Paczki
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Polski rynek akcji – optymistyczne prognozy na 2025 rok
Biznes
Eksport polskiego uzbrojenia ma być prostszy
Biznes
Jak skutecznie chronić rynek Unii Europejskiej
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku