Od nowego roku oliwa w restauracjach UE tylko w oryginalnych butelkach

Unijni urzędnicy postanowili przyjrzeć się oliwie podawanej w restauracjach i doszli do wniosku, że może być ona serwowana tylko w oryginalnych pojemnikach, których nie można ponownie napełniać. Wszystko w trosce o konsumenta.

Publikacja: 17.05.2013 20:52

Od nowego roku oliwa w restauracjach UE tylko w oryginalnych butelkach

Foto: Bloomberg

Od przyszłego roku w restauracjach krajów UE oliwy nie będzie można już przelewać do eleganckich karafek. Komisja Europejska uznała, że musi być ona podawana tylko i wyłącznie w oryginalnych butelkach, których nie można także ponownie napełniać.

Chodzi o to, by klient maił pewność, co do jakości i pochodzenia oliwy, ponieważ oszczędni restauratorzy często serwowali nie oliwę najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia(tzw. Extra Vergine), ale najtańszą, wytwarzaną z kolejnych tłoczeń. Poza tym urzędnicy zwrócili uwagę na higienę podania oliwy i niezbyt czyste karafki.

Nową unijną regulację poparła większość krajów członkowskich.

Jednak zdania na temat nowej unijnej decyzji są podzielone. Z jednej strony są ci, którzy chwalą Brukselę za obronę konsumentów, którym zamiast wysokiej jakości produktu często serwowany jest ten najtańszy i najgorszy jakościowo. Z drugiej strony są natomiast ci, którzy twierdzą, że nowa decyzja Komisji doprowadzi do marnowania żywności oraz o ogromnej nadprodukcji opakowań jednorazowego użytku, które trzeba będzie utylizować, a to na pewno nie wyjdzie na dobre środowisku naturalnemu.

Zdaniem niemieckiego dziennika "Sueddeutsche Zeitung" to najbardziej dziwaczna decyzja KE od czasów słynnej dyrektywy regulującej zakrzywienie ogórka. Gazeta stwierdza ironicznie, że teraz urzędnicy powinni przyjrzeć się karafkom z octem, butelkom z sosem tabasco i solniczkom, których żadne unijne regulacje wciąż nie objęły.

Także restauratorzy - co nie dziwi - są wściekli na nową regulację twierdząc, że to jest "dowcip" i "skandal", sugerując, by unijni urzędnicy zajęli się poważniejszymi problemami.

Jednak jak zauważa "Handelsblatt" krucjata przeciwko brudnym karafkom z oliwą jest elementem kampanii, której celem jest poprawienie wizerunku europejskiej oliwy. Każda butelka musi być poprawnie oznaczona, tak by wiadomo skąd pochodzi, kto jest producentem i jak powstała.

Od przyszłego roku w restauracjach krajów UE oliwy nie będzie można już przelewać do eleganckich karafek. Komisja Europejska uznała, że musi być ona podawana tylko i wyłącznie w oryginalnych butelkach, których nie można także ponownie napełniać.

Chodzi o to, by klient maił pewność, co do jakości i pochodzenia oliwy, ponieważ oszczędni restauratorzy często serwowali nie oliwę najwyższej jakości, z pierwszego tłoczenia(tzw. Extra Vergine), ale najtańszą, wytwarzaną z kolejnych tłoczeń. Poza tym urzędnicy zwrócili uwagę na higienę podania oliwy i niezbyt czyste karafki.

Biznes
Polska kupiła kolejne nowoczesne bezzałogowce w USA i... sprzedaje bezzałogowce bojowe Malezji
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Stare telefony działają cuda! Dołącz do akcji T-Mobile i Szlachetnej Paczki
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Polski rynek akcji – optymistyczne prognozy na 2025 rok
Biznes
Eksport polskiego uzbrojenia ma być prostszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Jak skutecznie chronić rynek Unii Europejskiej