W połowie 2013 r. uprawnienia do produkcji żywności ekologicznej, czyli wytwarzanej z naturalnych i niemodyfikowanych genetycznie surowców, miały 342 przetwórnie – podaje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Na koniec 2012 r. było ich 312, a jeszcze w 2004 r. niespełna 60.
Krajowych przetwórni ekologicznych szybko przybywa, bo kupujemy coraz więcej certyfikowanych produktów.
– Z roku na rok rośnie zainteresowanie Polaków zakupami żywności ekologicznej ze względu na jej walory zdrowotne oraz smakowe – mówi Monika Kalwasińska, analityk Domu Maklerskiego PKO BP.
Szturm na bazary
Sławomir Chłoń, prezes spółki Organic Farma Zdrowia, właściciel największej sieci sklepów ze zdrową żywnością w Polsce, przyznaje, że kryzys odcisnął swoje piętno także na popycie na ekoprodukty. Nadal jednak rośnie on w tempie nieosiągalnym dla większości branż spożywczych.
– W tym roku sprzedaż ekologicznej żywności może zwiększyć się w Polsce o 10–15 proc. – szacuje Sławomir Chłoń.