Reklama

Rynek spożywczy wychodzi z dołka

Przyspiesza tempo rozwoju rynku spożywczego w Polsce. W ciągu najbliższych pięciu lat jego wartość zwiększy się o około 20 procent.

Publikacja: 15.07.2014 16:10

Ożywieniu popytu na żywność sprzyja przede wszystkim realny wzrost płac oraz wyhamowanie tempa podwy

Ożywieniu popytu na żywność sprzyja przede wszystkim realny wzrost płac oraz wyhamowanie tempa podwyżek cen produktów spożywczych.

Foto: Bloomberg

– Po spadkach w latach 2011–2013 konsumpcja żywności w Polsce wraca na ścieżkę wzrostu. Ten pozytywny trend utrzyma się z pewnością w kolejnych miesiącach – mówi „Rz" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak tłumaczy, ożywieniu popytu sprzyjają przede wszystkim realny wzrost płac oraz wyhamowanie tempa podwyżek cen produktów spożywczych.

W ostatnim czasie taniał np. cukier. Dobra pogoda sprawia, że mniej niż przed rokiem kosztują warzywa, które mają duży udział w koszyku zakupowym. Podobnie jest w przypadku ważnego w naszym menu mięsa.

– Embargo na wieprzowinę powoduje, że jej podaż na rynku krajowym jest większa, a to sprawia, że jej ceny nie rosną – wyjaśnia Krystyna Świetlik.

Odbicia w handlu żywnością spodziewa się firma badawcza PMR. Nie przewiduje jednak hossy. Według niej w najbliższych pięciu latach wartość rynku spożywczego w Polsce (liczona jako sprzedaż sklepów oferujących żywność) pójdzie w górę o około 20 proc. W 2013 roku zwiększyła się o niecałe 2 proc., do prawie 234 mld złotych.

Reklama
Reklama

– Przyspieszeniu tempa rozwoju rynku spożywczego w kolejnych latach powinna sprzyjać poprawa sytuacji gospodarczej i nastrojów konsumentów. Rośnie także popularność droższej żywności wysokiej jakości, w tym np. produktów ekologicznych – komentuje Patrycja Nalepa, analityk PMR. – Coraz bardziej cenimy sobie również wygodę, co sprawia, że robimy zakupy w pobliżu domu, godząc się na to, iż zapłacimy więcej niż w hipermarkecie.

Tym, co może hamować dynamikę sprzedaży, jest większa ostrożność zakupowa Polaków. W PMR zwracają uwagę, że jest ona pokłosiem kryzysu z 2008 r.

– Konsumenci nie kierują się już wyłącznie niską ceną, ale szukają dobrych produktów, za które nie będą musieli przepłacać – wyjaśnia Nalepa.

Z badania przeprowadzonego przez PMR w czerwcu 2014 r. wynika, że w ciągu ostatnich 12 miesięcy 43 proc. ankietowanych nie zmieniło nic w sposobie kupowania żywności. Jednak niemal co trzeci przyznał, że bardziej zwraca uwagę na ceny. Natomiast 19 proc. badanych częściej przegląda gazetki reklamowe sieci handlowych.

– Po spadkach w latach 2011–2013 konsumpcja żywności w Polsce wraca na ścieżkę wzrostu. Ten pozytywny trend utrzyma się z pewnością w kolejnych miesiącach – mówi „Rz" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak tłumaczy, ożywieniu popytu sprzyjają przede wszystkim realny wzrost płac oraz wyhamowanie tempa podwyżek cen produktów spożywczych.

Pozostało jeszcze 83% artykułu
Reklama
Biznes
Prawnik dzieci Solorza o odwołaniach w Cyfrowym Polsacie: były podstawy
Materiał Promocyjny
Co o działalności gospodarczej sądzą Polacy? Wkrótce wyniki badania „Rz”
Biznes
Pieniądze na fortyfikacje graniczne rozkradzione w Rosji
Biznes
Resort cyfryzacji proponuje nowelizację tzw. megaustawy. Będzie awantura?
Biznes
Władimir Putin sięga po majątki oligarchów
Reklama
Reklama