Okrągły placek pszenny o średnicy 15-20 cm obsypany posiekaną cebulą otrzymał znak Chronione Oznaczenie Geograficzne. Jest 37. produktem regionalny z Polski, który otrzymał jeden z trzech unijnych znaków. Wcześniej ochronę otrzymały m.in. oscypek, bryndza podhalańska, rogal świętomarciński oraz jabłka łąckie.

Cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Tradycje lubelskiego piekarstwa sięgają okresu średniowiecza, a pierwsze wzmianki o cebularzu i przekazywanej z pokolenia na pokolenie recepturze tego wyjątkowego, wywodzącego się z kuchni żydowskiej placka, sięgają dziewiętnastego stulecia – informuje Ministerstwo Rolnictwa.

Polska jest w pierwszej dziesiątce krajów UE o największej liczbie zarejestrowanych produktów regionalnych. O tym, że potencjał do zdobywania znaków jest znacznie większy świadczy lista produktów tradycyjnych prowadzona przez resort rolnictwa. Jest już na niej 1285 lokalnych specjałów.

zdobywania znaków jest znacznie większy świadczy lista produktów tradycyjnych prowadzona przez resort rolnictwa. Jest już na niej 1285 lokalnych specjałów.