Produkcja cukru w UE o 17 proc. wyższa

W sezonie 2014/15 produkcja słodkich kryształków w Unii Europejskiej zwiększy się o 17 proc. Będzie o ponad 80 proc. wyższa niż w roku poprzednim.

Publikacja: 07.04.2015 13:45

Produkcja cukru w UE o 17 proc. wyższa

Foto: Flickr

Od października 2014 roku do września 2015 roku kraje unijne wyprodukują w sumie prawie 19,9 mln ton cukru – wynika z najnowszej prognozy Komisji Europejskiej, na którą powołuje się Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Z tego 559,9 tys. ton przeniesionych zostanie z poprzedniego sezonu.

Łączna kwota produkcyjna cukru w UE sięgająca 13,53 mln ton zostanie więc przekroczona o 6,377 mln ton. W relacji rocznej oznacza to wzrost aż o 83 proc. – podkreśla FAMMU/FAPA. Największe nadwyżki będą miały Francja – o 1,78 mln ton i Niemiec – o 1,7 mln ton. KE szacuje, że produkcja w Polsce wzrosła do 2,032 mln ton (w tym 47,7 tys. ton przeniesienia z poprzedniego sezonu), a nadwyżka produkcyjna wyniesie 627,1 tys. ton.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Biznes
Komórkowa sieć robi rewolucję. Wycofała tańsze abonamenty. Jest coś w zamian
Biznes
Podcast "Twój Biznes": Zawieszenie broni na Bliskim Wschodzie, reformy w Niemczech i plany Enei
Biznes
Szef sieci Play: Mamy ambicje przegonić Orange
Biznes
Guntram B. Wolff: Ryzykujemy przepłacanie za obronność
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Biznes
Atak Iranu, Ormuz i bezpieczeństwo energetyczne, brytyjska strategia przemysłowa