Reklama

Produkcja cukru w UE o 17 proc. wyższa

W sezonie 2014/15 produkcja słodkich kryształków w Unii Europejskiej zwiększy się o 17 proc. Będzie o ponad 80 proc. wyższa niż w roku poprzednim.

Publikacja: 07.04.2015 13:45

Produkcja cukru w UE o 17 proc. wyższa

Foto: Flickr

Od października 2014 roku do września 2015 roku kraje unijne wyprodukują w sumie prawie 19,9 mln ton cukru – wynika z najnowszej prognozy Komisji Europejskiej, na którą powołuje się Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Z tego 559,9 tys. ton przeniesionych zostanie z poprzedniego sezonu.

Łączna kwota produkcyjna cukru w UE sięgająca 13,53 mln ton zostanie więc przekroczona o 6,377 mln ton. W relacji rocznej oznacza to wzrost aż o 83 proc. – podkreśla FAMMU/FAPA. Największe nadwyżki będą miały Francja – o 1,78 mln ton i Niemiec – o 1,7 mln ton. KE szacuje, że produkcja w Polsce wzrosła do 2,032 mln ton (w tym 47,7 tys. ton przeniesienia z poprzedniego sezonu), a nadwyżka produkcyjna wyniesie 627,1 tys. ton.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Biznes
Rodzina Trumpów miała finansowo udany rok
Biznes
Biznes potrzebuje imigrantów, Shein pod ostrzałem Francji, Trump pomnaża majątek
Biznes
Zachodnie koncerny znów rejestrują swoje marki w Rosji. Dlaczego to robią?
Biznes
Miało być bezpiecznie, będzie oszczędnie. Rząd majstruje przy cyberbezpieczeństwie
Materiał Promocyjny
Urząd Patentowy teraz bardziej internetowy
Biznes
Google inwestuje w Niemczech. Dobra wiadomość dla niemieckiego rządu
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama