Reklama
Rozwiń
Reklama

Produkcja cukru w UE o 17 proc. wyższa

W sezonie 2014/15 produkcja słodkich kryształków w Unii Europejskiej zwiększy się o 17 proc. Będzie o ponad 80 proc. wyższa niż w roku poprzednim.

Publikacja: 07.04.2015 13:45

Produkcja cukru w UE o 17 proc. wyższa

Foto: Flickr

Od października 2014 roku do września 2015 roku kraje unijne wyprodukują w sumie prawie 19,9 mln ton cukru – wynika z najnowszej prognozy Komisji Europejskiej, na którą powołuje się Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Z tego 559,9 tys. ton przeniesionych zostanie z poprzedniego sezonu.

Łączna kwota produkcyjna cukru w UE sięgająca 13,53 mln ton zostanie więc przekroczona o 6,377 mln ton. W relacji rocznej oznacza to wzrost aż o 83 proc. – podkreśla FAMMU/FAPA. Największe nadwyżki będą miały Francja – o 1,78 mln ton i Niemiec – o 1,7 mln ton. KE szacuje, że produkcja w Polsce wzrosła do 2,032 mln ton (w tym 47,7 tys. ton przeniesienia z poprzedniego sezonu), a nadwyżka produkcyjna wyniesie 627,1 tys. ton.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Biznes
Norweski fundusz kontra Elon Musk. Czy miliarder dostanie 1 bln dolarów?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Biznes
Chińskie auta szturmują Polskę, mniej rosyjskiej ropy i tańszy prąd w Niemczech
Biznes
Niemcy chcą embarga na stal z Rosji. To cios w koncerny oligarchów Kremla
Biznes
Awaria sieci Play. Klienci nie mogą wykonywać połączeń
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Biznes
Koniec turystycznego biznesu z Rosją. Republiki bałtyckie zamykają granice
Reklama
Reklama