Reklama

Produkcja cukru w UE o 17 proc. wyższa

W sezonie 2014/15 produkcja słodkich kryształków w Unii Europejskiej zwiększy się o 17 proc. Będzie o ponad 80 proc. wyższa niż w roku poprzednim.

Publikacja: 07.04.2015 13:45

Produkcja cukru w UE o 17 proc. wyższa

Foto: Flickr

Od października 2014 roku do września 2015 roku kraje unijne wyprodukują w sumie prawie 19,9 mln ton cukru – wynika z najnowszej prognozy Komisji Europejskiej, na którą powołuje się Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Z tego 559,9 tys. ton przeniesionych zostanie z poprzedniego sezonu.

Łączna kwota produkcyjna cukru w UE sięgająca 13,53 mln ton zostanie więc przekroczona o 6,377 mln ton. W relacji rocznej oznacza to wzrost aż o 83 proc. – podkreśla FAMMU/FAPA. Największe nadwyżki będą miały Francja – o 1,78 mln ton i Niemiec – o 1,7 mln ton. KE szacuje, że produkcja w Polsce wzrosła do 2,032 mln ton (w tym 47,7 tys. ton przeniesienia z poprzedniego sezonu), a nadwyżka produkcyjna wyniesie 627,1 tys. ton.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Biznes
Nieoficjalnie: Rząd Donalda Trumpa rozmawia o przejęciu udziałów w Intelu
Biznes
Anita Sowińska: Żadna apteka nie będzie zbierała pustych butelek
Biznes
Trump i Putin – Zachód ustala strategię, ustawa o plastiku, Włochy kontra Chiny
Biznes
37% emisji CO2 mniej: Coca-Cola HBC Polska i Kraje Bałtyckie prezentuje najnowsze wyniki ESG
Biznes
Ukrainie brakuje żołnierzy, nie sprzętu
Reklama
Reklama