Kaprysy pogody zaszkodzą podaży żywności

Skrajne warunki pogodowe: gwałtowne burze, susza, fale upałów będą powodować częściej ostre niedobory żywności w miarę zmian w światowym klimacie i w systemach podaży żywności — uprzedzili eksperci brytyjscy i amerykańscy.

Publikacja: 15.08.2015 15:40

Presja na podaż żywności na świecie jest tak duża, a wzrost liczby przypadków skrajnej pogody tak szybki, że braki żywności na dużą skalę, zdarzające się w dawnych warunkach raz na stulecie, mogą w przyszłości powtarzać się co 30 lat. — Zależność szoków żywnościowych od pogody rośnie, a rozmiary tych wstrząsów także zwiększają się — stwierdził profesor ekologii Uniwersytetu w Leeds, Tim Benton, przedstawiając raport zamówiony przez rząd brytyjski.

Raport przygotowany przez brytyjsko-amerykańską grupę ds. zbadania wpływu skrajnej pogody na odporność światowego systemu żywnościowego uprzedził również, że pospieszne i nieprzemyślane reakcje władz krajowych na spadek produkcji, np. wprowadzanie podatków w eksporcie czy zakazywanie importu pewnej żywności czy plonów, grożą zaostrzeniem problemu i podsycaniem wzrostu cen żywności.

- Jeśli połączyć przypadek najgorszej reakcji danej instytucji z najpoważniejszym przypadkiem szoku produkcyjnego, to powstanie początek spirali, która wymknie się spod kontroli — stwierdził Rob Bailey, dyrektor działu badań energetyki, środowiska i zasobów naturalnych w brytyjskim think-tanku Chatham House.

Eksperci badali produkcję największych na świecie płodów rolnych: kukurydzy soi, pszenicy i ryżu oraz sposoby, jak susze, powodzie i burze mogą w przyszłości wpływy na nią. Ponieważ większość światowych zbiorów tych 4 zbóż pochodzi z małej liczby krajów, m. in. z Chin, USA i Indii, to przypadki skrajnej pogody w tych regionach będą mieć szerszy wpływ na globalną podaż żywności — uważają.

Z kolei większa wzajemna zależność zmniejsza ryzyko krajów na lokalne wstrząsy w produkcji, ale może zwiększyć zależność tych krajów na większe zakłócenia w odległych regionach, nazywanych chlebowym zagłębiem.

Raport zalecił opracowanie międzynarodowych kompleksowych planów, dopracowanie metod tworzenia modeli pozwalających precyzyjniej przewidywać skutki spadków podaży i identyfikowania wąskich gardeł w handlu międzynarodowym, aby można było zminimalizować je. Autorzy uznali ponadto, że rolnictwo powinno zrobić więcej w adaptowaniu się do zmian klimatu, aby zwiększyło odporność na wypadek skrajnej pogody, jednocześnie zwiększając wydajność, aby pokryć rosnący na świecie popyt na żywność.

Biznes
Dodatkowe 26 mld zł na obronność zatwierdzone. Zgoda KE dla Polski
Biznes
Adam Bodnar i Leszek Balcerowicz na konferencji TEP
Biznes
Komputronik pozyskał inwestora. Kurs szybuje
Biznes
Jak obniżyć ceny mieszkań? Cła na nawozy i plan podatkowy Trumpa
Biznes
Będą cła na nawozy z Rosji i Białorusi. Grupa Azoty częściowo zadowolona