Reklama

Fiskus zwietrzył wódkę w winach owocowych

Branża skarży się, że celnicy zaczęli traktować fermentowane wyroby winiarskie z zagęszczonych soków owocowych jak mocne trunki. To cios dla niej i sadowników.

Aktualizacja: 19.08.2015 07:34 Publikacja: 19.08.2015 01:01

Dziś w Polsce jest ok. 20 firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie.

Dziś w Polsce jest ok. 20 firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie.

Foto: Flickr

Jeżeli Ministerstwo Finansów nie zreflektuje się w porę, to działania służby celnej zniszczą polskie winiarstwo owocowe, a co za tym idzie zaszkodzą polskim sadownikom, którzy ucierpieli już powodu rosyjskiego embarga – mówi Rzeczpospolitej" Jacek Jantoń, prezes spółki Jantoń, należącej do Polskiej Rady Winiarstwa.

Dziś w Polsce jest ok. 20  firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie. Wykorzystują ok. 100 tys. ton owoców krajowych, głównie jabłek, rocznie. To nadal blisko 10 razy więcej niż w przypadku zyskującego na popularności cydru.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Biznes
Elon Musk nie jest już najbogatszym człowiekiem świata. Jest nowy król bogactwa
Biznes
Rosyjskie drony nad Polską, strategia rozwoju do 2035 i IPO Smyka
Biznes
Tak handel może skorzystać na cyfrowej rewolucji
Biznes
Abramowicz i Janukowycz przegrali z Brukselą. Pozostają na czarnych listach, odcięci od majątków
Biznes
43 mld euro z UE dla Polski, wyzwanie demograficzne i rozwój energetyki w Afryce
Reklama
Reklama