Reklama
Rozwiń
Reklama

Fiskus zwietrzył wódkę w winach owocowych

Branża skarży się, że celnicy zaczęli traktować fermentowane wyroby winiarskie z zagęszczonych soków owocowych jak mocne trunki. To cios dla niej i sadowników.

Aktualizacja: 19.08.2015 07:34 Publikacja: 19.08.2015 01:01

Dziś w Polsce jest ok. 20 firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie.

Dziś w Polsce jest ok. 20 firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie.

Foto: Flickr

Jeżeli Ministerstwo Finansów nie zreflektuje się w porę, to działania służby celnej zniszczą polskie winiarstwo owocowe, a co za tym idzie zaszkodzą polskim sadownikom, którzy ucierpieli już powodu rosyjskiego embarga – mówi Rzeczpospolitej" Jacek Jantoń, prezes spółki Jantoń, należącej do Polskiej Rady Winiarstwa.

Dziś w Polsce jest ok. 20  firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie. Wykorzystują ok. 100 tys. ton owoców krajowych, głównie jabłek, rocznie. To nadal blisko 10 razy więcej niż w przypadku zyskującego na popularności cydru.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Biznes
Norweski fundusz kontra Elon Musk. Czy miliarder dostanie 1 bln dolarów?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Biznes
Chińskie auta szturmują Polskę, mniej rosyjskiej ropy i tańszy prąd w Niemczech
Biznes
Niemcy chcą embarga na stal z Rosji. To cios w koncerny oligarchów Kremla
Biznes
Awaria sieci Play. Klienci nie mogą wykonywać połączeń
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Biznes
Koniec turystycznego biznesu z Rosją. Republiki bałtyckie zamykają granice
Reklama
Reklama