Reklama
Rozwiń
Reklama

Fiskus zwietrzył wódkę w winach owocowych

Branża skarży się, że celnicy zaczęli traktować fermentowane wyroby winiarskie z zagęszczonych soków owocowych jak mocne trunki. To cios dla niej i sadowników.

Aktualizacja: 19.08.2015 07:34 Publikacja: 19.08.2015 01:01

Dziś w Polsce jest ok. 20 firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie.

Dziś w Polsce jest ok. 20 firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie.

Foto: Flickr

Jeżeli Ministerstwo Finansów nie zreflektuje się w porę, to działania służby celnej zniszczą polskie winiarstwo owocowe, a co za tym idzie zaszkodzą polskim sadownikom, którzy ucierpieli już powodu rosyjskiego embarga – mówi Rzeczpospolitej" Jacek Jantoń, prezes spółki Jantoń, należącej do Polskiej Rady Winiarstwa.

Dziś w Polsce jest ok. 20  firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie. Wykorzystują ok. 100 tys. ton owoców krajowych, głównie jabłek, rocznie. To nadal blisko 10 razy więcej niż w przypadku zyskującego na popularności cydru.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Promocja Świąteczna!

Wybierz roczną subskrypcję RP.PL i ciesz się dostępem do The New York Times!

Pierwszy rok 179 zł, potem 390 zł pobierane automatycznie co roku.

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Biznes
Amerykanie już nie kupią najnowszych chińskich dronów. „Niedopuszczalne ryzyko”
Biznes
Droższa Wigilia, chińskie cła i przeludnione mieszkania w Polsce
Biznes
Spotykamy naukę z biznesem
Biznes
Europa, czyli spokojna przystań
Biznes
Co zadecyduje o losach świata w 2026 roku
Materiał Promocyjny
W kierunku zrównoważonej przyszłości – konkretne działania
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama