Fiskus zwietrzył wódkę w winach owocowych

Branża skarży się, że celnicy zaczęli traktować fermentowane wyroby winiarskie z zagęszczonych soków owocowych jak mocne trunki. To cios dla niej i sadowników.

Aktualizacja: 19.08.2015 07:34 Publikacja: 19.08.2015 01:01

Dziś w Polsce jest ok. 20 firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie.

Dziś w Polsce jest ok. 20 firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie.

Foto: Flickr

Jeżeli Ministerstwo Finansów nie zreflektuje się w porę, to działania służby celnej zniszczą polskie winiarstwo owocowe, a co za tym idzie zaszkodzą polskim sadownikom, którzy ucierpieli już powodu rosyjskiego embarga – mówi Rzeczpospolitej" Jacek Jantoń, prezes spółki Jantoń, należącej do Polskiej Rady Winiarstwa.

Dziś w Polsce jest ok. 20  firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie. Wykorzystują ok. 100 tys. ton owoców krajowych, głównie jabłek, rocznie. To nadal blisko 10 razy więcej niż w przypadku zyskującego na popularności cydru.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Biznes
Londyn uderza w Moskwę największymi sankcjami w historii
Biznes
Nowy prezes PGZ przyszedł z Grupy Azoty
Biznes
Prezes Grupy Azoty rezygnuje z funkcji
Biznes
Umowa USA-Wielka Brytania gotowa. UE zniecierpliwiona. Nowy papież z Ameryki
Biznes
Cyfrowa rewolucja w samorządach
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem