Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 19.08.2015 07:34 Publikacja: 19.08.2015 01:01
Dziś w Polsce jest ok. 20 firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie.
Foto: Flickr
Jeżeli Ministerstwo Finansów nie zreflektuje się w porę, to działania służby celnej zniszczą polskie winiarstwo owocowe, a co za tym idzie zaszkodzą polskim sadownikom, którzy ucierpieli już powodu rosyjskiego embarga – mówi Rzeczpospolitej" Jacek Jantoń, prezes spółki Jantoń, należącej do Polskiej Rady Winiarstwa.
Dziś w Polsce jest ok. 20 firm produkujący fermentowane wyroby winiarskie. Wykorzystują ok. 100 tys. ton owoców krajowych, głównie jabłek, rocznie. To nadal blisko 10 razy więcej niż w przypadku zyskującego na popularności cydru.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zapowiedź wejścia na krajowy rynek usług komórkowych fintechu Revolut nie przeszła bez echa. By ocenić, co może...
Kolejne już w Rosji zagrabienie prywatnego majątku przez reżim. Tym razem chodzi o producenta złota. Działania K...
Przedsiębiorcy za Odrą obawiają się, że ewentualne wprowadzenie poboru dodatkowo zmniejszy dostępność siły roboc...
Amerykański Senat i Izba Reprezentantów przegłosowały „Big Beautiful Bill” Trumpa, branża logistyczna ostrzega p...
Fundacje rodzinne stają się coraz popularniejszym narzędziem dla polskich przedsiębiorców oraz rodzin biznesowyc...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas