Indeks cen żywności FAO (pokazujący zmiany cen 55 towarów wykorzystywanych do produkcji żywności) osiągnął w maju 232,4 pkt, utrzymując się w okolicach rekordowego poziomu z lutego, gdy wyniósł 237,7 pkt. - poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Jeśli nie zostaną podjęte radykalne działania, ceny podstawowych artykułów spożywczych, w tym kukurydzy wzrosną ponad dwukrotnie w ciągu kolejnych dwóch dekad – poinformowała organizacja Oxfam International.
Z szacunków Międzynarodowej Rady Zbożowej wynika, że do końca czerwca 2012 roku spadną światowe zapasy zbóż.
- Sytuacja związana ze wzrostem cen w prawie wszystkich kategoriach produktów spożywczych jest trudna i nie jest zjawiskiem, które zniknie w ciągu jednego sezonu – ocenił Abdolreza Abbassian, starszy ekonomista w bazie FAO Rzym. Jego zdaniem na inflację spowodowaną presją drożejącej żywności narażone są nawet te kraje, które dotychczas tego doświadczyły.
Wahania cen produktów rolnych w kolejnych latach mają utrzymywać się, co wynika z braku równowagi podażowo-popytowej. Powoduje to, że ceny żywności w dalszym ciągu będą wysokie i niestabilne – ocenił Hafez Ghanem, zastępca generalnego dyrektora FAO.