Ceny olejów, mięsa i nabiału na świecie w dół. Cukru i zbóż - w górę

Mimo wahań cen żywności na świecie we wrześniu ich indeks jest już o blisko 1/4 poniżej rekordowego poziomu zanotowanego po wybuchu wojny w Ukrainie.

Publikacja: 06.10.2023 13:37

Ceny olejów, mięsa i nabiału na świecie w dół. Cukru i zbóż - w górę

Foto: Adobe Stock

Sytuację na światowych rynkach żywności śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W marcu zeszłego roku, wkrótce po wybuchu wojny w Ukrainie, wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął 159,7 pkt. Wykonał gigantyczny skok aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z lutym. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii notowań, czyli od 1990 r. Od tego czasu jednak ceny żywności wyraźnie spadły.

W piątek FAO podała, że we wrześniu wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności wyniósł średnio 121,5 pkt i prawie nie zmienił się w porównaniu z sierpniem. Jest jednak o 14,6 pkt (10,7 proc.) poniżej poziomu sprzed roku i 38,3 pkt (24 proc.) od najwyższego poziomu w historii osiągniętego w marcu 2022 r. We wrześniu na rynkach światowych spadały ceny olejów roślinnych, nabiału i mięsa, co zrównoważyło ​​wzrosty wskaźników cen cukru i zbóż. A jak to wyglądało w szczegółach?

Czytaj więcej

Polacy złapali się za kieszenie, zakupy się dalej kurczą

Wyznaczany przez FAO subindeks cen zbóż wyniósł we wrześniu średnio 126,3 pkt, co oznacza wzrost o 1,3 pkt (1 proc.) w porównaniu z sierpniem, ale jest o 21,6 pkt (14,6 proc.) niższy od wartości sprzed roku. Drożały zboża grube. Po siedmiu miesiącach kolejnych spadków ceny kukurydzy na rynkach światowych wzrosły we wrześniu o 7 proc., na co złożył się zbieg czynników, w tym duży popyt na dostawy z Brazylii, mniejsza sprzedaż przez rolników w Argentynie oraz zwiększone stawki za fracht barkami ze względu na niski poziom wody na rzece Mississippi w Stanach Zjednoczonych. Rosły też ceny sorgo. Nadal spadały za to ceny pszenicy, przede wszystkim za sprawą wysokiego eksportu z Rosji. Nieznacznie w górę poszły ceny ryżu.

We wrześniu wyraźnie drożał cukier. Jego subindeks sięgnął 162,7 pkt, co oznacza wzrost o 14,5 pkt (9,8 proc.) w porównaniu z sierpniem. Wrzesień był drugim z rzędu miesiącem wzrostu cen cukru na rynkach światowych, co podbiło ich subindeks do poziomu najwyższego od listopada 2010 r. Wzrosty były napędzane obawami o podaż w sezonie 2023/24. Te zaś związane były z prognozami, które wskazują na spadki produkcji u kluczowych producentów cukru, w Tajlandii i Indiach zmagających się z suszą związaną ze zjawiskiem El Niño. Do wzrostu światowych cen cukru przyczyniły się także wyższe ceny ropy naftowej.

W dół poszły za to ceny olejów roślinnych. Ich subindeks wyniósł we wrześniu średnio 120,9 pkt, co oznacza spadek o 5 pkt (3,9 proc.) w porównaniu z sierpniem. Taniały przy tym oleje: palmowy, słonecznikowy, sojowy i rzepakowy. We wrześniu obniżyły się też ceny produktów mlecznych. Ich subindeks znalazł się na poziomie 108,6 pkt, co oznacza spadek o 2,6 pkt (2,3 proc.) w porównaniu z sierpniem. Był to przy tym dziewiąty z rzędu miesięczny spadek, który oddalił subindeks aż o 34,1 pkt (23,9 proc.) od poziomu z wrześnie 2022 r. Produkty mleczne taniały głównie na skutek słabego popytu na dostawy natychmiastowe i krótkoterminowe przy dużych zapasach w wiodących regionach produkcyjnych. Tańsze było też mięso. Subindeks jego cen wyniósł średnio 114,2 pkt, co oznacza spadek o 1,2 pkt (1 proc.) w porównaniu z sierpniem. Wrzesień był trzecim z rzędu miesiącem spadków, tym samym subindeks jego cen znalazł się na poziomie o 6,1 pkt (5 proc.) poniżej wartości sprzed roku. Taniała wieprzowina i drób, za sprawą mniejszego popyt i większych dostaw. Silny popyt podbił za to - mimo wysokich dostaw z Brazylii i Australii - ceny mięsa wołowego.

Sytuację na światowych rynkach żywności śledzi Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W marcu zeszłego roku, wkrótce po wybuchu wojny w Ukrainie, wyznaczany przez nią indeks światowych cen żywności sięgnął 159,7 pkt. Wykonał gigantyczny skok aż o ponad 18 pkt, czyli o blisko 13 proc., w porównaniu z lutym. Znalazł się tym samym na najwyższym poziomie w historii notowań, czyli od 1990 r. Od tego czasu jednak ceny żywności wyraźnie spadły.

Pozostało 88% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Koreańskie zupki za ostre? Mają zniknąć ze sklepów bo są „groźne dla dzieci”
Przemysł spożywczy
Producent bananów Chiquita zapłaci miliony za wspieranie grupy terrorystycznej
Przemysł spożywczy
Żywność z Rosji i Białorusi nie wjedzie na Litwę. Długa lista zakazanych produktów
Przemysł spożywczy
Jasny punkt w wojennej gospodarce Ukrainy. Te firmy zarabiają lepiej niż przed inwazją
Przemysł spożywczy
Polska fabryka dań gotowych przechodzi z amerykańskich rąk do francuskich
Materiał Promocyjny
Czym charakteryzuje się rola polskich banków na tle innych krajów regionu CEE?