Brackie Grand Champion Birofilia 2011 trafi do ogólnopolskiej dystrybucji. Dostępne będzie w delikatesach Alma, w specjalistycznych sklepach z piwem, w wybranych restauracjach i pubach w całej Polsce, w tym w ponad dziewięćdziesięciu Piwiarniach Warki. Piwo uwarzone zostało w należącym do Grupy Żywiec Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie.
Jego produkcja rozpoczęła się 13 października tego roku w tradycyjnych kadziach i otwartych zbiornikach fermentacyjnych cieszyńskiego browaru. Jak podaje wicelider rynku piwa, Bracki Grand Champion Birofilia 2011 leżakował w tankach na zboczu wzgórza zamkowego, gdzie w temperaturze kilku stopni dojrzewał. Następnie trafił do prawie 218 tys. butelek o pojemności 0,33l. Autorem receptury jest Jan Szała.
Jego piwo pokonało ponad 200 trunków zgłoszonych do konkursu Piw Domowych podczas tegorocznego festiwalu miłośników chwilowego alkoholu w Żywcu. - Jak prawie każdy piwowar domowy marzyłem o tym, aby przejść z gotowania ze skali mikro do browaru z prawdziwego zdarzenia i wprowadzić piwo do sprzedaży na rynek – mówi Jan Szała.
Tegoroczny Grand Champion Festiwalu to trzecie najlepsze piwo domowe uwarzone na duża skalę w Brackim Browarze Zamkowym. W zeszłym roku 6. grudnia debiutowało piwo Doroty Chrapek – Brackie Belgijskie Pale Ale. Pierwszym Grand Championem, uwarzonym w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie, był Bracki Koźlak Dubeltowy, autorstwa Jana Krysiaka.