Rośnie produkcja drobiu w UE

9,48 mln ton wyniesie produkcja mięsa kurcząt brojlerów na rynku wspólnotowym w 2012 r. Będzie o ok. 2 proc. wyższa niż rok wcześniej - prognozuje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA)

Publikacja: 14.09.2012 14:38

Rośnie produkcja drobiu w UE

Foto: Bloomberg

Powołując się na dane USDA, Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA) podaje, że wzrosty produkcji odnotują prawie wszystkie państwa członkowskie przodujące w produkcji drobiarskiej. Wyjątkiem będzie Francja, w której

produkcja obniży się prawdopodobnie o ok. 2-3 proc. Jest to spowodowane bankructwem francuskiej firmy Doux, największego w UE producenta drobiu o wartości sprzedaży sięgającej 1,4 mld euro  w 2011 r.

Według USDA, w 2013 r. unijna produkcja brojlerów wzrośnie ponownie, ale już z mniejszym stopniu - o ok. 1 proc. - , do 9,58 mln ton.

Fammu/FAPA podaje, że zwiększaniu się spożycia drobiu w tym i następnym roku będzie sprzyjało utrzymywanie się spowolnienia gospodarczego. Powód? Konsumenci będą nadal wybierali tańsze mięso drobiu kosztem droższego mięsa czerwonego. Sprzedaż tańszych elementów kurczęcych (nogi, skrzydełka) będzie rosła w szybszym tempie niż elementów droższych (piersi i całe tuszki).

Wzrost cen zbóż, zapoczątkowany tegorocznej wiosny, bezpośrednio wpłynie na koszty produkcji mięsa. W drugiej połowie tego roku i w 2013 r. zmaleje znacznie marża przetwórców drobiu.

W 2012 i 2013 r. zwiększy się dodatni bilans w unijnym handlu zagranicznym mięsem kurcząt. Dynamika wzrostu eksportu będzie wyższa niż importu. Największymi dostawcami mięsa kurcząt na rynek UE pozostaną Brazylia i Tajlandia. Wznowienie importu tajskiego surowego mięsa kurcząt od 1 lipca 2012 r. wpłynie na wzrost dostaw z Tajlandii w drugiej połowie tego roku kosztem Brazylii – informuje Fammu/FAPA.

Zwyżka unijnego eksportu mięsa kurcząt w 2012 r. o 4,5 proc. i o ponad 3 proc. w 2013 r. będzie stymulowana znacznym wzrostem wysyłek tańszych elementów do krajów afrykańskich (głównie Baninu, RPA i Ghany), które staną się największym odbiorcą unijnego mięsa brojlerów. Zwiększeniu dostaw do Rosji będzie sprzyjało przystąpienie tego kraju do Światowej Organizacji Handlu (WTO).

Spadek eksportu do Arabii Saudyjskiej będzie wynikiem bankructwa firmy Doux, głównego dostawcy mrożonych całych tuszek brojlerów na tamtejszy rynek.

USDA przewiduje, że po kilku latach sukcesywnego spadku, w 2012 r. i 2013 r. unijna produkcja mięsa z indyków wzrośnie, głównie w Wielkiej Brytanii, Polsce i Hiszpanii. Niższy poziom produkcji zanotują Francuzi ze względu na spadek opłacalności.

W tym i kolejnym roku wzrośnie również spożycie mięsa indyczego w UE, zwłaszcza w Hiszpanii i Wielkiej Brytanii, gdzie znaczny sukces odniosły kampanie promocyjne. Spożycie tego gatunku mięsa na jednego mieszkańca rocznie pozostanie najwyższe w Niemczech i będzie o połowę wyższe niż średnia unijna (ok. 4 kg). W tym roku eksport mięsa indyczego wzrośnie o 2 proc., największymi odbiorcami będą kraje afrykańskie i Rosja.

Powołując się na dane USDA, Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA) podaje, że wzrosty produkcji odnotują prawie wszystkie państwa członkowskie przodujące w produkcji drobiarskiej. Wyjątkiem będzie Francja, w której

produkcja obniży się prawdopodobnie o ok. 2-3 proc. Jest to spowodowane bankructwem francuskiej firmy Doux, największego w UE producenta drobiu o wartości sprzedaży sięgającej 1,4 mld euro  w 2011 r.

Pozostało jeszcze 85% artykułu
Biznes
Łączą się dwaj najwięksi operatorzy telewizji kablowej w USA
Biznes
Postulaty gospodarcze kandydatów na Prezydenta. Putin nie przyleciał do Turcji
Biznes
Brytyjski koncern Jaguar nie planuje produkcji samochodów w USA
Biznes
Tysiące dronów Macierewicza wreszcie dolecą. MON kupuje Warmate’y
Biznes
Sankcje na Rosję uzgodnione. Kolejne setki miliardów dla USA