Powołując się na dane USDA, Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA) podaje, że wzrosty produkcji odnotują prawie wszystkie państwa członkowskie przodujące w produkcji drobiarskiej. Wyjątkiem będzie Francja, w której
produkcja obniży się prawdopodobnie o ok. 2-3 proc. Jest to spowodowane bankructwem francuskiej firmy Doux, największego w UE producenta drobiu o wartości sprzedaży sięgającej 1,4 mld euro w 2011 r.
Według USDA, w 2013 r. unijna produkcja brojlerów wzrośnie ponownie, ale już z mniejszym stopniu - o ok. 1 proc. - , do 9,58 mln ton.
Fammu/FAPA podaje, że zwiększaniu się spożycia drobiu w tym i następnym roku będzie sprzyjało utrzymywanie się spowolnienia gospodarczego. Powód? Konsumenci będą nadal wybierali tańsze mięso drobiu kosztem droższego mięsa czerwonego. Sprzedaż tańszych elementów kurczęcych (nogi, skrzydełka) będzie rosła w szybszym tempie niż elementów droższych (piersi i całe tuszki).
Wzrost cen zbóż, zapoczątkowany tegorocznej wiosny, bezpośrednio wpłynie na koszty produkcji mięsa. W drugiej połowie tego roku i w 2013 r. zmaleje znacznie marża przetwórców drobiu.