Firmy sprawdzają czy w ich wyrobach nie ma koniny

Światowy lider w dziedzinie bioanaliz, grupa Eurofins przeżywa prawdziwą lawinę zleceń od firm rolno-spożywczych, które chcą upewnić się, że w ich wyrobach nie ma koniny

Publikacja: 26.02.2013 10:38

Francuska firma nie jest znana szerokiej publiczności mimo swych 170 laboratoriów i ponad 13 tys. pracowników w 34 krajach Europy, w tym w Polsce, USA, Ameryki Plłd. i Azji. Działa głównie w Europie, która zapewnia 40 proc. obrotów. Specjalizuje się w analizowaniu żywności, leków i środowiska, w ostatnich latach zajmowała się wykrywaniem prionów BSE, melaminy, dioksyn (15 tys. próbek rocznie) czy wirusa H1N1 w żywności.

Francuzi oceniają światowy rynek testowania żywności i pasz na 1,5 mld euro rocznie, ta działalność zapewnia im 40 proc. obrotów. Globalny rynek testowania leków i biotechnologii ma wartość 5 mld. Plasują się nim w pierwszej dziesiątce firm, osiągając 40 proc. swych obrotów. W zakresie badań dotyczących środowiska (jakość wody, powietrza) szacowanych na 4 mld euro rocznie są w pierwszej piątce; testy zapewniają 20 proc. obrotów.

W styczniu władze irlandzkie zwróciły się do niej o zbadanie dań gotowych z wołowiny na obecność koniny. Od czasu skandalu z podmianą firma otrzymuje ogromną liczbę zleceń. — Pracujemy zasadniczo na podstawie samokontroli producentów, firm przetwórczych i dystrybutorów, którzy chcąc być pewni jakości tego, co sprzedają — wyjaśnia dyrektor grupy na Francję, Francois Vigneau.

W 2012 r. Eurofins wykonała 80 mln badań 20 mln próbek na świecie. Dysponuje ponad 100 tysiącami metod analiz w wykrywaniu bakterii, organizmów zmodyfikowanych genetycznie, pestycydów czy metali ciężkich. Dziś najbardziej popularną działalnością jest ustalanie DNA dla stwierdzenia dokładnego składu mieszanego mięsa mielonego. Zainteresowanie tym jest tak duże, że Fina musiała zorganizować jednego dnia trzy konferencje w internecie, aby odpowiedzieć na pytania klientów.

- Ta działalność wzrosła w bardzo istotny sposób w Europie — dodaje F. Vigneau, bez podawania liczb czy nazw firm zwracających się o pomoc. Podkreśla natomiast, że w obecnej sytuacji firma wykorzystuje dwa atuty: organizację w postaci ośrodków kompetencji i zdolność do zmobilizowania natychmiast znacznych zasobów ludzkich. Bawarska filia wyspecjalizowaną w badaniu mięsa mogła dzięki temu przystąpić od razu do realizowania zleceń, przed przekazaniem ich części innym ośrodkom, np. w Nantes.

Duży sukces

Eurofins założył w 1987 r. inżynier z Nantes, Gilles Martin, aby badać lokalnie, czy producenci wina nie dodają do moszczu cukru, aby w procesie fermentacji zwiększyć zawartość alkoholu.

Firma z siedzibą operacyjną w Brukseli okazała się jednym z większych sukcesów biznesowych i giełdowych ostatnich lat we Francji. G. Martin posiadający nadal 45 proc. udziałów potrafił stworzyć światową firmę poprzez dynamiczny rozwój wewnętrzny i wykupowanie konkurentów, np, amerykańskiej Lancaster — wyjaśnia dyrektor Vigneau.

Na giełdę w Paryżu weszła w 1997 r. z ceną akcji 1,83 euro, teraz są warte 150 euro, a cała spółka ponad 2,1 mld euro. — Od 15 lat osiągamy najlepsze notowania na giełdzie, ze średnim wzrostem o 32 proc, rocznie — stwierdza dyrektor finansowy Hugues Vaussy.

W 2011 r. Eurofins wypracowała zysk netto 57 mln euro (+124 proc.) i obroty 829mln (+22 proc.). Teraz postawiła sobie za cel podwojenie wyników w ciągu 5 lat, przy średnim wzroście rocznie o 15 proc., aby w 2017 r. dojść do 2 mld euro — dodaje H. Vaussy.

Firma działa głównie w Europie i Ameryce Płn., będzie kontynuować w nich rozwój, nie tracąc z pola widzenia wschodzących rynków i Oceanii — Istnieje silna tendencja do większego kontrolowania żywności i w zakresie środowiska naturalnego, również w takich krajach jak Chiny i Indie. Trzeba tylko poczekać na otwarcie się tych krajow — podsumowuje dyrektor finansowy.

Francuska firma nie jest znana szerokiej publiczności mimo swych 170 laboratoriów i ponad 13 tys. pracowników w 34 krajach Europy, w tym w Polsce, USA, Ameryki Plłd. i Azji. Działa głównie w Europie, która zapewnia 40 proc. obrotów. Specjalizuje się w analizowaniu żywności, leków i środowiska, w ostatnich latach zajmowała się wykrywaniem prionów BSE, melaminy, dioksyn (15 tys. próbek rocznie) czy wirusa H1N1 w żywności.

Francuzi oceniają światowy rynek testowania żywności i pasz na 1,5 mld euro rocznie, ta działalność zapewnia im 40 proc. obrotów. Globalny rynek testowania leków i biotechnologii ma wartość 5 mld. Plasują się nim w pierwszej dziesiątce firm, osiągając 40 proc. swych obrotów. W zakresie badań dotyczących środowiska (jakość wody, powietrza) szacowanych na 4 mld euro rocznie są w pierwszej piątce; testy zapewniają 20 proc. obrotów.

Biznes
„Rzeczpospolita” o perspektywach dla Polski i świata w 2025 roku
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Czy Polacy przestają przejmować się klimatem?
Biznes
Zygmunt Solorz wydał oświadczenie. Zgaduje, dlaczego jego dzieci mogą być nerwowe
Biznes
Znamy najlepszych marketerów 2024! Lista laureatów konkursu Dyrektor Marketingu Roku 2024!
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Biznes
Złote Spinacze 2024 rozdane! Kto dostał nagrody?