ZM "Viola" może wznowić produkcję

Program naprawczy Zakładów Mięsnych "Viola" został w czwartek zatwierdzony przez Inspekcję Weterynaryjną, co otwiera drogę do wznowienia produkcji. Zakładom z Lniana zarzucono wykorzystywanie do produkcji przeterminowanych wyrobów.

Publikacja: 21.03.2013 18:57

PAP

Pierwszy projekt programu naprawczego zarząd firmy przedstawił Inspekcji Weterynaryjnej tydzień temu, ale dokument był kilkakrotnie zwracany do poprawienia i uzupełnienia. Dopiero w czwartek wieczorem formalnie go zaakceptowano i wydano decyzję zezwalającą na wznowienie produkcji.

"W programie firma wyszczególniła wszystkie działania, które mają wyeliminować dotychczasowe nieprawidłowości, szczególnie związane z gospodarką towarem wycofywanym ze sklepów. Zarząd +Violi+ zobowiązał się do poprawienia komunikacji i kontaktów z inspekcją weterynaryjną, a także ma umożliwić inspektorom dostęp do monitoringu na terenie zakładu" - powiedział w czwartek PAP Zygmunt Gadomski, p.o. powiatowego inspektora weterynarii w Świeciu nad Wisłą (woj. kujawsko-pomorskie).

Zarząd "Violi" poinformował na swojej stronie internetowej, że zlecił zewnętrznemu laboratorium kompleksowe badania wszystkich jego 60 produktów. Jak podkreślono w komunikacie, wyniki dotyczące 58 wyrobów potwierdziły brak jakichkolwiek zagrożeń, ale w dwóch przypadkach - metki babuni oraz metki cebulowej - mogło dojść do przekroczenia norm mikrobiologicznych.

"Natychmiast wycofaliśmy te wyroby z rynku. Prowadzimy także dalsze badania tych dwóch produktów, aby potwierdzić ewentualne skażenie i określić jego źródło. W ramach działań prewencyjnych m.in. skracamy także terminy ważności wyprodukowanych przez nas wyrobów zawierających surowe mięso" - zaznaczył zarząd "Violi".

Proceder, mający polegać na dodawaniu w zakładach "Viola" wycofanego ze sklepów, przeterminowanego mięsa do świeżych wyrobów, nagłośniono na początku marca w programie TVN "Uwaga!". Występujące w reportażu anonimowe osoby związane z zakładem utrzymywały, że była to od lat stała praktyka w przetwórni z Lniana.

Producent utrzymywał, że nie dopuścił się żadnych świadomych nadużyć podczas produkcji i obrotu żywnością. Jednak inspekcja weterynaryjna już po pierwszym dniu kontroli poinformowała, że zakład mógł praktykować przyjmowanie do magazynów zwrotów swojego towaru ze sklepów, czego jednoznacznie zabraniają przepisy. 7 marca nakazano wstrzymanie produkcji.

Decyzją Inspekcji Weterynaryjnej wycofano ze sklepów i hurtowni 44 rodzaje przetworów mięsnych. Lista powstała na podstawie dokumentacji odnalezionej podczas kontroli w "Violi", której zarząd sam zdecydował, do których wyrobów można dodawać towar wycofany ze sklepów.

Pierwszy projekt programu naprawczego zarząd firmy przedstawił Inspekcji Weterynaryjnej tydzień temu, ale dokument był kilkakrotnie zwracany do poprawienia i uzupełnienia. Dopiero w czwartek wieczorem formalnie go zaakceptowano i wydano decyzję zezwalającą na wznowienie produkcji.

"W programie firma wyszczególniła wszystkie działania, które mają wyeliminować dotychczasowe nieprawidłowości, szczególnie związane z gospodarką towarem wycofywanym ze sklepów. Zarząd +Violi+ zobowiązał się do poprawienia komunikacji i kontaktów z inspekcją weterynaryjną, a także ma umożliwić inspektorom dostęp do monitoringu na terenie zakładu" - powiedział w czwartek PAP Zygmunt Gadomski, p.o. powiatowego inspektora weterynarii w Świeciu nad Wisłą (woj. kujawsko-pomorskie).

Biznes
Ministerstwo obrony wyda ponad 100 mln euro na modernizację samolotów transportowych
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
CD Projekt odsłania karty. Wiemy, o czym będzie czwarty „Wiedźmin”
Biznes
Jest porozumienie płacowe w Poczcie Polskiej. Pracownicy dostaną podwyżki
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Rok nowego rządu – sukcesy i porażki w ocenie biznesu
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Umowa na polsko-koreańską fabrykę amunicji rakietowej do końca lipca