Reklama
Rozwiń
Reklama

Oliwa drożeje, bo z upału mniej oliwek

Malejąca podaż oliwy z oliwek wywołała wzrost jej cen do największych od prawie dekady, a koszt dressingu do sałaty może być jeszcze większy, bo zanosi się na mniejsze zbiory w Hiszpanii

Publikacja: 23.08.2015 08:53

Oliwa drożeje, bo z upału mniej oliwek

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

Cena oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia doszła w minionym tygodniu do 4099,52 euro za tonę, o ponad 60 proc. więcej niż rok temu — podała hiszpańska organizacja branżowa promująca rozwój tego sektora, La Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar. Światowe ceny detaliczne wzrosły w ostatnich 12 miesiącach o około 10 proc. — wynika z badań Euromonitora. — Główną przyczyną jest kwestia podaży, do której doszło jednocześnie w 2 najważniejszych krajach, w Hiszpanii i we Włoszech — stwierdził analityk w Rabobanku, Vito Martielli.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Patronat Rzeczpospolitej
Co 8. polska przedsiębiorczyni przy pozyskiwaniu finansowania doświadczyła trudności związanych z płcią. Najnowsze dane
Biznes
Wojna na torach i w sieci, spór o Mercosur i presja klimatyczna Indii
Biznes
Electromobility Poland wraca do gry. 4,5 mld zł z KPO na nowy projekt
Biznes
Nvidia traci inwestorów. Czy AI przestaje być złotym dzieckiem Wall Street?
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Biznes
Jak zamienić marketing w motor napędowy biznesu? Premiera nowego modelu i debata ekspertów
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama