Reklama
Rozwiń
Reklama

Oliwa drożeje, bo z upału mniej oliwek

Malejąca podaż oliwy z oliwek wywołała wzrost jej cen do największych od prawie dekady, a koszt dressingu do sałaty może być jeszcze większy, bo zanosi się na mniejsze zbiory w Hiszpanii

Publikacja: 23.08.2015 08:53

Oliwa drożeje, bo z upału mniej oliwek

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek

Cena oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia doszła w minionym tygodniu do 4099,52 euro za tonę, o ponad 60 proc. więcej niż rok temu — podała hiszpańska organizacja branżowa promująca rozwój tego sektora, La Fundación para la Promoción y el Desarrollo del Olivar. Światowe ceny detaliczne wzrosły w ostatnich 12 miesiącach o około 10 proc. — wynika z badań Euromonitora. — Główną przyczyną jest kwestia podaży, do której doszło jednocześnie w 2 najważniejszych krajach, w Hiszpanii i we Włoszech — stwierdził analityk w Rabobanku, Vito Martielli.

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Biznes
Rosyjski sposób na auta, których klienci nie chcą. Czy szef Gazpromu pojedzie Ładą?
Materiał Promocyjny
Twoja gwiazda bliżej niż myślisz — Mercedes Van ProCenter
Biznes
HP w ciągu trzech lat zwolni około 6000 pracowników. Stawia na sztuczną inteligencję
Materiał Promocyjny
Monopol nie jest rozwiązaniem, tylko problemem
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępcy zwiększają skalę ataków na urządzenia końcowe – komputery i smartfony
Biznes
Plan pokojowy Ukrainy, umowa Mercosur i spadek Polski w rankingu innowacji
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama