Znaleźć dla siebie miejsce
Nadzieje polskiego rynku piekarniczego to przedsiębiorstwa, które coraz lepiej radzą sobie ze zdobywaniem rynku. Dzięki inwestycjom w nowe technologie oraz...
Mistrzowie piekarniczego fachu
Duże piekarnie działające w Polsce wykorzystują fakt, że w kraju mamy dostęp do bardzo dobrych surowców, a nowoczesny park maszynowy pozwala nie tylko na p...
Rodzinnie, ale z ambicjami
Chociaż piekarnia kojarzy się często z niewielką, rzemieślniczą produkcją, to nie brakuje firm, które wyrosły z takich tradycji, a dzisiaj w nowoczesnych,...
Rozwój mimo ciosów
Branża mięsna nie ma lekko. W ciągu ostatnich lat dotknęło jej kilka plag – ptasia grypa, afrykański pomór świń czy rosyjskie sankcje. A jednak mimo tych c...
Jak zarządzać ryzykiem walutowym
Polska branża mięsna, w szczególności drobiarska, od kilkunastu lat znajduje się w trendzie wzrostowym, który średniorocznie wynosi 7–8 proc. Za taki stan...
Powrót do Azji i trendy w kuchni
Wpływ na przyszłość branży mięsnej będą miały nie tylko starania o odzyskanie utraconych rynków, ale też zmieniające się potrzeby krajowych konsumentów.
...a oni szybko pną się na szczyt
Między niektórymi gwiazdami i nadziejami polskiego rynku mięsa granica jest bardzo cienka. Dzięki ogromnym inwestycjom w nowe zakłady, modernizację, nowe t...
Oni są najważniejsi na rynku od lat...
Na bardzo rozdrobnionym rynku przetwórców mięsa jest kilka firm, które od lat nadają ton. Rozwijały się zwykle, choć nie zawsze, ze wsparciem zagranicznych...
Dłużników w tej branży nie brakuje
Przetwórstwo mięsa jest największą branżą polskiego przemysłu spożywczego, z udziałem bliskim jednej trzeciej łącznych przychodów sektora spożywczego. W br...