Włodzimierz Bartkowski, wiceprezes Cedrob SA
Włodzimierz Bartkowski jest w firmie od samego początku, należał do współzałożycieli tego największego dziś polskiego producenta mięsa drobiowego. Cedrob obchodził w ubiegłym roku swoje ćwierćwiecze, dziś chwali się tym, że całkowicie zamknął swój cykl produkcji – mają stada rodzicielskie, brojlery, paszarnie, wylęgarnie, a wreszcie rzeźnie. To pozwala monitorować koszty na każdym etapie produkcji drobiu. Teraz ten sam proces firma chce powtórzyć w swojej spółce produkującej mięso wieprzowe – dwa lata temu Cedrob zainwestował w notowane na giełdzie Zakłady Mięsne Duda, po czym zmienił im nazwę na Gobarto. Ostatnio do grupy dołączyły ZM Silesia. Cedrob posiada też własne spółki w Niemczech i na Ukrainie.
Dziś całkowite zatrudnienie w Grupie Cedrob sięga ok. 6 tys. osób, wartość sprzedaży, wspieranej przez własną sieć hurtowni, to ponad 5 mld złotych.
Jacek Dziełak, prezes zarządu Animex Foods
Animex chwali się ponad 60-letnią działalnością na polskim rynku. Założony w 1951 roku jako przedsiębiorstwo państwowe, dziś ze sprzedażą na poziomie 4,81 mld zł należy do największych graczy. Specjalizuje się w produkcji mięsa wieprzowego i drobiowego oraz przetworów mięsnych, prowadzi własny zakład pierzarski i osiem zakładów mięsnych. Animex miał swój epizod na giełdzie, trafił na warszawski parkiet w 1995 r i opuścił go w 2002 r. W tym czasie, w 1999 r., inwestorem strategicznym spółki została amerykańska firma Smithfield Foods, dzięki przejęciu większościowego pakietu akcji Animexu. W 2013 r. ta z kolei firma została przejęta przez chińską grupę WH Group, największego producenta mięsa wieprzowego na świecie. Kupione w maju przez Smithfield Foods dwa zakłady Pini Polska i Hamburger Pini oraz projekt inwestycyjny Royal Chicken mają zwiększyć moce produkcyjne Animexu.
Bogusław Miszczuk, prezes zarządu Sokołów SA
W fotelu prezesa od powstania Grupy Sokołów w 2000 roku. Sam Sokołów swoje początki datuje na... 1899 roku. Sokołów miał swoją przygodę z Giełdą Papierów Wartościowych, spółka weszła na parkiet jako pierwsza mięsna spółka w 1993 r., opuściła giełdę w 2006 roku. Dziś Sokołów ma zakłady produkcyjne w Sokołowie Podlaskim, Robakowie, Kole, Dębicy, Czyżewie, Jarosławiu i Tarnowie oraz biuro w Warszawie. Trzy oddziały prowadzą ubój wieprzowy i zajmują się przetwórstwem, oddziały w Kole i Tarnowie prowadzą ubój wołowy, a zakłady w Czyżewie i Dębicy prowadzą przetwórstwo. Sokołów eksportuje do kilkuset odbiorców z 40 krajów, w tym wołowinę do krajów basenu Morza Śródziemnego. Do grupy należą trzy spółki zależne – Sokołów Service, Sokołów Logistyka i Agro Sokołów. Spółka należy do międzynarodowej grupy Danish Crown, największego, jak twierdzi, eksportera mięsa na świecie i największej firmy przetwórstwa mięsnego w Europie.
Irena Grzesiak, prezes zarządu Łmeat-Łuków
Zakłady Mięsne Łmeat-Łuków z dużym udziałem na rozdrobnionym polskim rynku należą do głównych producentów mięsa wieprzowego i wołowego w kraju. Spółka zajmuje się skupem żywca oraz produkcją mięsa, wędlin i przetworów. Sprzedaż prowadzi m.in. poprzez sieć własnych 156 sklepów oraz sześć centrów dystrybucyjnych.