Adam Sojka, prezes Grupy Drosed
Na stanowisku szefa firmy dopiero od stycznia tego roku. Drosed jest jednym z głównych graczy na polskim rynku drobiarskim. O ile polskie firmy z branży drobiarskiej mają głównie polski kapitał, Drosed od 2000 r. należy do francuskiej grupy LDC, czołowego europejskiego producenta drobiu świeżego. Spółka była na giełdzie, ale ten epizod ma już za sobą od ponad dekady.
Drosed zatrudnia 1,6 tys. osób, jego roczna produkcja szacowana jest na ponad 80 tys. ton. W ostatnich latach Drosed zajmował się konsolidacją, został nawet nagrodzony za przejęcie spółek Pol-Pasz i Drop. W skład grupy wchodzą spółki Drosed, Roldrob, Sedar i Drosed Surowiec. Zajmują się nie tylko produkcją żywności – jak mięso drobiowe, wędliny, pasztety, ale też produkcją pasz, piskląt i hodowlą żywca.
Klaus Roppel, prezes zarządu, Drobimex
Klaus Ropper zarządza szczecińską firmą drobiarską od równo dekady. Rocznicę obchodził w sierpniu, razem ze swoimi 65. urodzinami. Przez dziesięć lat zdołał umocnić pozycję Drobimexu wśród największych producentów drobiu w Polsce i liczących się europejskich dostawców. Za inwestycje w zakłady w Szczecinie i Goleniowie, dzięki czemu podwoiły one swoje możliwości produkcyjne, Drobimex dostał na początku tego roku tytuł Animatora Regionalnej Przedsiębiorczości 2016 od marszałka województwa zachodniopomorskiego. Budowa nowych hal i unowocześnienie istniejących zakładów to największa w historii firmy trzyletnia inwestycja, przekraczająca 200 mln zł. Drobimex od lat należy do niemieckiej grupy PHW Group, która zatrudnia blisko 7 tys. osób.