– Jesteśmy piekarzami od czterech pokoleń i wiemy że dobry chleb to tylko kilka prostych składników- mówi Michał Zajezierski, wiceprezes rodzinnej piekarni Nowel w reklamie telewizyjnej w ramach ogólnopolskiej kampanii promocyjnej sieci Lidl. Kampania prowadzona pod hasłem „Chrupiące z pieca" ruszyła z początkiem września i od razu wzbudziła zainteresowanie mediów. Głównie dlatego, że po raz pierwszy wywodząca się z Niemiec sieć wykorzystała w swoich reklamach polskiego dostawcę.
Zainteresowanie mediów wzbudził także sam dostawca – rodzinna firma Nowel z tradycjami sięgającymi lat 20. XX wieku, która dzisiaj jest jednym z największych w Polsce producentów mrożonego pieczywa. Wytwarza je w swoich zakładach w Legionowie i Michałowie-Reginowie i eksportuje do kilkunastu państw, współpracując z największymi sieciami handlowymi nie tylko w kraju, ale i w całej Europie.
Mrożony biznes
Początki Nowela są typowe dla branży piekarniczej, w której działają setki rodzinnych rzemieślniczych zakładów nastawionych głównie na lokalny rynek. Przez lata tak właśnie funkcjonowała piekarnia, którą Antoni Nowakowski, dziadek obecnej właścicielki, Elżbiety Zajezierskiej, założył w 1925 r. w Nowym Dworze Mazowieckim. Nieduży zakład z czasem przekształcił się w rodzinny biznes przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Nowy, rewolucyjny etap w jego rozwoju rozpoczęła przed dziesięcioma laty wnuczka Antoniego i prezes firmy Nowel Elżbieta Zajezierska. (Jest siostrą Jacka Nowakowskiego, założyciela sieci bistro z pieczywem, Nowakowski Gorąco Polecam).
To ona zdecydowała, że rodzinna piekarnia nastawi się na wyrób mrożonego pieczywa. Jak wspomina jej syn Michał Zajezierski, od 2007 r., gdy firma rozpoczęła proces inwestycyjny, by skupić się na rozwoju linii produktów mrożonych, zmieniła się skala produkcji i sieć odbiorców. Nowel Piekarnia Nowakowski, która po ubiegłorocznym rebrandingu, działa już jako Nowel (choć nazwa Piekarnia Nowakowski pozostała w jej logo) stała się jednym z najnowocześniejszych zakładów w Europie. Pod koniec ubiegłego roku uruchomiła w pełni automatyczną linię do produkcji chlebów mieszanych.