Czerwone wino jest zdrowe dla jelit. Ile wypić, by zadziałało jak lekarstwo?

O tym, że czerwone wino może dobrze działać na układ krążenia, wiadomo od lat. Teraz naukowcy ogłaszają, że regularne picie niewielkich ilości czerwonego wina, może też korzystnie wpływać na mikrobiotę jelitową.

Publikacja: 29.08.2019 16:39

Czerwone wino jest zdrowe dla jelit. Ile wypić, by zadziałało jak lekarstwo?

Foto: Adobe Stock

Istnieją liczne badania wykazujące, że umiarkowane picie wina może być zdrowe, m.in. dla serca, mózgu, a nawet zębów i dziąseł.  Wszystkie one wskazują też, że sekret dobroczynnego działania czerwonego wina na organizm tkwi w zawartych w nim polifenoli. To bioaktywne związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Dla roślin, które są ich bogatym źródłem, stanowią część naturalnego mechanizmu obronnego, pozwalającego zwalczać atakujące je owady, grzyby, bakterie czy wirusy.

Według najnowszych badań polifenole zawarte w czerwonym winie przyczyniają się do utrzymania w jelitach zdrowej, zróżnicowanej mikrobioty, co jak wiadomo ma ogromny wpływ nie tylko na układ pokarmowy, ale i zdrowie całego organizmu, w tym zdrowie psychiczne.  

Naukowcy z King’s College London przebadali kilka tysięcy osób z Wielkiej Brytanii, Holandii i Stanów Zjednoczonych. Uczestnikami eksperymentu były pary bliźniąt, które zapytano o dietę oraz o to, jaki alkohol piją. Co istotne, żaden z badanych nie nadużywał alkoholu.

Czytaj też: Tylko dwa kieliszki wina dziennie dla Francuzów

Okazało się, że mikrobiota jelitowa osób pijących czerwone wino była bardziej zróżnicowana niż osób nie pijących czerwonego wina. Co ciekawe korzyści nie obserwowano u badanych sięgających po wino białe, piwo czy cydr, prawdopodobnie z tego powodu, że zawierają znacznie mniej polifenoli. Przypuszcza się, że to zawarte w skórce czerwonych winogron polifenole, m.in resweratrol, są swego rodzaju pożywką, paliwem dla tzw. dobrych bakterii zamieszkujących jelita.

- Jeśli musisz dziś wybrać jeden napój alkoholowy, wybierz czerwone wino, ponieważ wydaje się, że może wywierać korzystny wpływ na drobnoustroje jelitowe, co z kolei może również pomóc w utrzymaniu odpowiedniej wagi ciała i zmniejszyć ryzyko chorób serca – radzi dr Caroline Le Roy, autorka badania.

Czerwone wino: wystarczy kieliszek na dwa tygodnie

Chociaż różnorodność mikroflory jelitowej zwiększała się wraz ze wzrostem spożycia czerwonego wina, naukowcy zaznaczają, że okazjonalne picie.

- To badanie obserwacyjne, więc nie możemy udowodnić, że efekt, który widzimy, jest spowodowany przez czerwone wino – przyznała dr Caroline Le Roy i potwierdziła, że konieczne są dalsze badania nad wpływem polifenoli zawartych w skórce czerwonych winogron na florę bakteryjną jelit. Badaczka  zamierza sprawdzić, czy podobne korzyści dla jelit przynosi np. picie soku z winogron, bez alkoholu.

Zdaniem badaczy intensywne picie nie jest zalecane i prawdopodobnie miałoby zły wpływ na bakterie jelitowe, nie wspominając już o ogólnym stanie zdrowia osoby nadużywającej alkoholu.

Naukowcy przypominają, że wysoki poziom spożycia alkoholu wiąże się ze zwiększonym ryzykiem szeregu problemów zdrowotnych, w tym niektórych nowotworów, chorób serca, udarów i chorób wątroby i nie należy przekraczać spożywania 14 jednostek alkoholu tygodniowo.

Zdaniem autorów badania nawet wypicie lampki wina raz na dwa tygodnie wystarczy, by trunek zadziałał korzystnie na florę bakteryjną jelit.

Skład mikrobioty ma znaczenie

Nasze jelita zamieszkują tryliony bakterii i innych mikroorganizmów. Im bardziej różnorodny skład mikroflory, tym dla zdrowia lepiej. Coraz więcej badań sugeruje, że nawet niewielkie zaburzenia w mikrobiocie, mogą przyczynić się do poważnych problemów, takich jak zespół jelita drażliwego, choroby serca czy otyłość. Mogą również wpłynąć na nasz nastrój i zdrowie psychiczne. 

Istnieją liczne badania wykazujące, że umiarkowane picie wina może być zdrowe, m.in. dla serca, mózgu, a nawet zębów i dziąseł.  Wszystkie one wskazują też, że sekret dobroczynnego działania czerwonego wina na organizm tkwi w zawartych w nim polifenoli. To bioaktywne związki o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Dla roślin, które są ich bogatym źródłem, stanowią część naturalnego mechanizmu obronnego, pozwalającego zwalczać atakujące je owady, grzyby, bakterie czy wirusy.

Pozostało 85% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Choroby zakaźne wracają do Polski. Jakie znaczenie mają dziś szczepienia?
Zdrowie
Peru: Liczba ofiar tropikalnej choroby potroiła się. "Jesteśmy w krytycznej sytuacji"
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych
Zdrowie
Nerka genetycznie modyfikowanej świni w ciele człowieka. Udany przeszczep?
Zdrowie
Ptasia grypa zagrozi ludziom? Niepokojące sygnały z Ameryki Południowej