Nie ma cudownej metody na utratę wagi bez wysiłku. Aby schudnąć, człowiek musi spalić więcej kalorii, niż przyjmuje. Są dwa sprawdzone sposoby na osiągnięcie ujemnego bilansu energetycznego: ograniczenie liczby kalorii w codziennym menu oraz zwiększenie wydatku energetycznego poprzez ćwiczenia.
Włączenie do diety pewnych pokarmów, tzw. spalaczy tłuszczu, nie zastąpi tradycyjnych metod odchudzania, może natomiast nieco zmniejszyć apetyt i pobudzić przemianę materii. Jednak by w ogóle odczuć ich działanie, trzeba włączyć je do zrównoważonej, zdrowej diety. O jakich składnikach mowa?
Czytaj też: 6 zasad odchudzania. Nie są łatwe, ale działają
Białko
Jedzenie posiłków bogatych w białko może wspierać spalanie tłuszczu i utratę wagi z dwóch powodów. Dania z dużą ilością białka pozwalają dłużej odczuwać sytość, ponadto zawierają zwykle mniej kalorii, niż posiłki wysokowęglowodanowe. Aby zwiększyć utratę wagi, wiele źródeł zaleca dzienne spożycie powyżej 1g białka na kilogram masy ciała. Badania wykazały, że otyłym kobietom w okresie pomenopauzalnym, które jedzą więcej białka, łatwiej zrzucić zbędne kilogramy bez utraty masy mięśniowej. Warunkiem jest jednak dołączenie do diety regularnych ćwiczeń.
Istotne jest też, by wybierać chude źródła białka, o niższej kaloryczności, takie jak mięso indyka, piersi z kurczaka, rośliny strączkowe – bez dodatku oleju czy masła. Niewskazane jest natomiast czerwone mięso (większa zawartość tłuszczu, którego nie widać gołym okiem).