Reklama

Kiedy „dobry” cholesterol wcale nie jest dobry?

Przez lata uważano, że im wyższy poziom tak zwanego dobrego cholesterolu, tym lepiej. Ostatnie badania pokazują jednak, że może być wręcz odwrotnie.

Aktualizacja: 14.09.2018 11:48 Publikacja: 14.09.2018 11:28

Cholesterol ma dwie frakcje – tzw. złą LDL (od ang. „low density lipoprotein”) i tzw. dobrą - HDL (a

Cholesterol ma dwie frakcje – tzw. złą LDL (od ang. „low density lipoprotein”) i tzw. dobrą - HDL (ang. „high density lipoprotein”)

Foto: 203768203

Zbyt wysoki poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL może zwiększać ryzyko zawału, a także śmierci. Dowody na tę tezę pokazał zespół dr Marca Allard-Raticka z Emory University School of Medicine podczas sierpniowego kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Zespół dr Allard-Raticka analizował zależności między poziomem cholesterolu HDL a ryzykiem śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych i zawału serca. Badania objęły swoim zasięgiem blisko 6 tysięcy osób, których średnia wieku wynosiła 63 lata, 35 proc. z nich stanowiły kobiety. Większość uczestników cierpiała z powodu rozmaitych chorób serca.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Skuteczne prawo patentowe musi iść w parze z innowacjami
Zdrowie
Jak wykorzystać dane pacjentów i nie stracić zaufania
Materiał Promocyjny
Jak nowoczesne aparaty słuchowe marki Signia mogą ułatwić komunikację na wakacyjnym wyjeździe?
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Reklama
Reklama