Reklama

Kiedy „dobry” cholesterol wcale nie jest dobry?

Przez lata uważano, że im wyższy poziom tak zwanego dobrego cholesterolu, tym lepiej. Ostatnie badania pokazują jednak, że może być wręcz odwrotnie.

Aktualizacja: 14.09.2018 11:48 Publikacja: 14.09.2018 11:28

Cholesterol ma dwie frakcje – tzw. złą LDL (od ang. „low density lipoprotein”) i tzw. dobrą - HDL (a

Cholesterol ma dwie frakcje – tzw. złą LDL (od ang. „low density lipoprotein”) i tzw. dobrą - HDL (ang. „high density lipoprotein”)

Foto: 203768203

Zbyt wysoki poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL może zwiększać ryzyko zawału, a także śmierci. Dowody na tę tezę pokazał zespół dr Marca Allard-Raticka z Emory University School of Medicine podczas sierpniowego kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

Zespół dr Allard-Raticka analizował zależności między poziomem cholesterolu HDL a ryzykiem śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych i zawału serca. Badania objęły swoim zasięgiem blisko 6 tysięcy osób, których średnia wieku wynosiła 63 lata, 35 proc. z nich stanowiły kobiety. Większość uczestników cierpiała z powodu rozmaitych chorób serca.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Zdrowie
Polski system „zgubił” kilkuset lekarzy z Ukrainy
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Zdrowie
21. Forum Rynku Zdrowia już w poniedziałek
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama