Nie od dziś wiadomo, że nadmiar soli w diecie to nic dobrego. Naukowcy mają twarde dowody na to, że sól przyczynia się do wzrostu ciśnienia tętniczego krwi, przez co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Ale to nie wszystko. Sól, podobnie jak antybiotyki, może niszczyć dobre bakterie z rodziny Lactobacillus, które tworzą w jelitach zdrowy mikrobom – wykazali naukowcy z Centrum Badań Eksperymentalnych i Klinicznych oraz Centrum Medycyny Molekularnej Maxa Delbrücka w Berlinie.
Naukowcy odkryli, że bakterie Lactobacillus, które znajdowały się w jelitach myszy, zostały zniszczone, gdy gryzonie zaczęto karmić pożywieniem bogatym w sól. Jednocześnie dieta spowodowała u myszy wzrost ciśnienia krwi, a także aktywowała wywołujące stan zapalny komórki odpornościowe, limfocyty Th17. U gryzoni zaobserwowano również objawy neurologiczne zapalenia mózgu i rdzenia, podobne do wywoływanych przez stwardnienie rozsiane.
Autorzy badania stwierdzili, że objawy neurologiczne oraz liczbę komórek TH17 można zmniejszyć, podając myszom bakterie probiotyczne Lactobacillus. W wyniku terapii u gryzoni stabilizowało się również ciśnienie krwi.
Następnie autorzy powtórzyli badania u ludzi. Zrekrutowali 12 zdrowych mężczyzn, którzy przez dwa tygodnie spożywali 6 dodatkowych gramów soli. Pod koniec drugiego tygodnia eksperymentu naukowcy stwierdzili, że u większości uczestników bakterie Lactobacillus zostały wyeliminowane z flory bakteryjnej układu pokarmowego. Podobnie jak myszy, badani mężczyźni również mieli wyższe ciśnienie krwi i zwiększoną liczbę komórek Th17.
Chociaż naukowcy już wcześniej odkryli, że mikrobom jelitowy ma wpływ na limfocyty Th17, odkrycie, że sól zabija pożyteczne bakterie w mikrobiomie jest nowe.