Egipski naukowiec: Żydzi jedzą macę z ludzką krwią

Praktyka pieczenia macy z ludzką krwią na święto Paschy była niegdyś wśród Żydów powszechna. Obecnie robią to tylko ultraortodoksi - stwierdził w wywiadzie telewizyjnym profesor hebraistyki z Uniwersytetu Króla Sauda w Rijadzie, Egipcjanin Fouad M. Abdel Waheb.

Aktualizacja: 15.07.2019 13:49 Publikacja: 15.07.2019 10:36

Prof. Fouad M. Abdel Waheb

Prof. Fouad M. Abdel Waheb

Foto: MEMRI, Facebook

Słowa te padły podczas wywiadu, którego naukowiec udzielił jednej z egipskich telewizji.

Profesor  Fouad M. Abdel Waheb dowodził, że dawniej zwyczaj pieczenia macy z ludzką krwią był wśród Żydów powszechny. Zapewniał, że taką macę jadano podczas sederu - uroczystej wieczerzy z okazji święta Pesach.

Dziś, jak twierdzi egipski profesor. zwyczaj ten jest podtrzymywany przez ultraortodoksyjnych Żydów, mimo że spożywanie ludzkiej krwi jest "bardzo niezdrowe".

Wypowiedź Egipcjanina rozpowszechnił MEMRI - Middle East Media Research Institute, którego celem jest "wypełnianie luki językowej między Bliskim Wshcodem a Zachodem".

MEMRI zajmuje się tłumaczeniem na angielski i publikowaniem informacji z irańskich, arabskich czy tureckich mediów oraz analiza trendów politycznych, ideologicznych, intelektualnych, społecznych, kulturowych i religijnych na Bliskim Wschodzie.

Jak pisze "Jerusalem Post", przytaczając informacje MEMRI, oskarżanie Żydów do używania ludzkiej krwi do sporządzania macy trwa od wieków. Z powodu takich fałszywych oskarżeń tysiące Żydów zostało zamordowanych lub przegnanych.

Działo się tak, mimo że religia zakazuje Żydom spożywania jakiejkolwiek krwi, nawet zwierzęcej, stąd na przykład rygorystyczne zasady zabijania zwierząt na mięso.

Już w XIII wieku papież Innocenty IV walczył z tymi pogłoskami. Uważał, że są one wykorzystywane do tego, by Żydów okradać i torturować.

Pomimo oficjalnego stanowiska Kościoła katolickiego oskarżenia o używanie ludzkiej krwi pojawiało się we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Rosji i w Polsce - pisze "Jerusalem Post".

Słowa te padły podczas wywiadu, którego naukowiec udzielił jednej z egipskich telewizji.

Profesor  Fouad M. Abdel Waheb dowodził, że dawniej zwyczaj pieczenia macy z ludzką krwią był wśród Żydów powszechny. Zapewniał, że taką macę jadano podczas sederu - uroczystej wieczerzy z okazji święta Pesach.

Pozostało 80% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Społeczeństwo
Wielka Brytania zwróci cztery włócznie potomkom rdzennych mieszkańców Australii
Społeczeństwo
Pomarańczowe niebo nad Grecją. "Pył może być niebezpieczny"
Społeczeństwo
Sąd pozwolił na eutanazję, choć prawo jej zakazuje. Pierwszy taki przypadek
Społeczeństwo
Hipopotam okazał się samicą. Przez lata ZOO myślało, że jest samcem
Społeczeństwo
Demonstracje przeciw Izraelowi w USA. Protestują uniwersytety