fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Społeczeństwo

Dbasz o środowisko? Nie pij prosecco

AdobeStock
W ostatnich latach znacznie wzrósł popyt na prosecco, włoskie białe wino musujące. Zwiększona produkcja trunku doprowadziła do erozji gleby.

Czy prosecco dołączy do listy produktów, który mają negatywny wpływ na środowisko? To pytanie postawiono w badaniu, które miało na celu zbadanie erozji gleby spowodowanej produkcją wina musującego w północno-wschodnich Włoszech.

Ze względu na to, że popyt na włoskie białe wino musujące wzrósł w ostatnich latach, zwiększyła się także jego produkcja. Obfite opady powodują poważną erozję gleby. Naukowcy z Uniwersytetu w Padwie stwierdzili, że trzy czwarte utraty gleby ze zboczy w regionie winiarskim w Veneto, jest wynikiem produkcji prosecco. To odpowiednik 400 000 ton gleby rocznie lub 4,4 kilogramów gleby dla każdej z butelek prosecco wytwarzanych w tym regionie każdego roku.

Czytaj także: Prosecco przegoniło szampany. Idzie jak woda

 

 

 

- Ta wiadomość nie jest zła tylko dla zdrowia winnic, ale także dla szerzej pojętego środowiska - powiedział koordynator programu ochrony gleby w Wielkiej Brytanii, prof. Chris Collins. - Im więcej gleby można pozostawić na jej miejscu, tym lepiej pod względem składników odżywczych. Kiedy ziemia spływa, zaczyna zalegać jako osad. To także sprawia, że ??uzdatnianie wody jest drogie, ponieważ trzeba usunąć osad, wypłukiwana ziemia może także przenosić pestycydy w dół rzeki - podkreślił. 

Według analizy rynku napojów, na świecie zużywa się rocznie około 370 milionów butelek prosecco. Na czele rankingu znajdują się Włochy, Wielka Brytania i USA.

Profesor Collins powiedział, że nie musimy całkowicie odstawić tego musującego trunku, ale „powinniśmy lepiej zarządzać winnicami”. - Trawienie gleby w dotkniętym obszarze radykalnie zmniejszyłoby erozję - podkreślił.

 

Źródło: The Guardian
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA