Reklama
Rozwiń
Reklama

Dzięki promocjom drób wygrał z wieprzowiną

Zmieniają się preferencje konsumentów. Jeden z powodów: Unia dopłaca do kampanii promocyjnych żywności 172 mln euro.

Aktualizacja: 08.11.2018 10:30 Publikacja: 07.11.2018 20:00

Dzięki promocjom drób wygrał z wieprzowiną

Foto: Adobe Stock

Dobrze poprowadzone kampanie wizerunkowe są w stanie powoli odwrócić preferencje konsumentów. Po raz pierwszy w historii drób okazał się najbardziej popularnym rodzajem mięsa na świecie i w Polsce, wyprzedzając wieprzowinę – wynika z badania preferencji żywieniowych przeprowadzonego przez Biostat na zlecenie SuperDrobiu. Unia Europejska dopłaci do kilkudziesięciu kampanii wspierających wizerunek europejskiej żywności 172 mln euro.

Kurczak króluje

Dziś, jak wynika z badań, wieprzowinę wybrałby tylko co czwarty ankietowany, a wołowinę i indyka – po 5 proc. Kurczak króluje zwłaszcza wśród ludzi młodych – to mięso w grupie wiekowej 18–29 lat wybiera ponad 80 proc. badanych. Drób wybiera też dwie trzecie 30-latków. Nawet pokolenie w szóstej dekadzie życia woli kurczaka, choć tu przyzwyczajenie do mięsa wieprzowego jest najmocniejsze (36 proc. wskazań).

Konsumenci wskazują na walory zdrowotne czy niską kaloryczność mięsa drobiowego. Nie bez znaczenia jest także wizerunek (całej branży, a nie tylko poszczególnych firm) i działania PR. Przekonała się o tym branża piekarska: na skutek bardzo słabej opinii konsumentów na temat glutenu (białka znajdującego się w pszenicy) musiała zorganizować akcję edukacyjną i przekonywać, że pieczywo jest zdrowe.

Środki na kampanie poszczególnych branż płyną w Polsce z funduszy promocji, na przykład dla drobiu czy mleka lub mięsa wołowego. To one finansują następnie międzynarodowe akcje promocyjne, nawet na tak odległych rynkach jak Chiny czy Japonia.

Reklama
Reklama

Dobry przykład tych akcji mamy właśnie w Chinach, gdzie trwają obecnie trzy kampanie promocyjne polskiej i europejskiej żywności: „Smaki Europy – jakość i tradycja", zachęcające Chińczyków do europejskiego mięsa wołowego, wieprzowego, owoców i warzyw, a także „Europejski drób – w jakości siła" oraz „Makarony Europy".

Co więcej, wyjątkowo na trwających właśnie ważnych targach dla importerów firmy wspiera Jan Ardanowski, minister rolnictwa. Otworzył stoisko polskiej żywności, rozmawiał też z chińskim ministrem rolnictwa. – Liczymy na to, że dzięki rozwojowi rynku konsumenckiego w Chinach będzie wzrastał popyt na europejskie produkty wysokiej jakości – mówił w Szanghaju.

Zazwyczaj jednak polscy wysocy urzędnicy do takich działań się nie palą – na większość znaczących misji gospodarczych lub targów ministrowie wysyłają zastępców, na co uskarżają się nasi producenci rolni. Są jednak kraje, jak właśnie Chiny, w których ranga osoby reprezentującej rząd jest szczególnie istotna.

Unia pomaga

Gra toczy się o wysoką stawkę. Na podobne akcje promocyjne organizacje branżowe dostają dofinansowanie: w połowie października Komisja Europejska poinformowała, że wypłaci 172,5 mln euro na 79 akcji promocyjnych produktów rolno-spożywczych.

– Producenci unijni mogą liczyć na wsparcie ze strony Komisji Europejskiej w zachwalaniu produktów wysokiej jakości w Europie i poza jej granicami – zapewnił Phil Hogan, komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich. On sam często zabiera w misje gospodarcze europejskich producentów żywności, także z Polski, był już m.in. w Chinach i Meksyku.

Dobrze poprowadzone kampanie wizerunkowe są w stanie powoli odwrócić preferencje konsumentów. Po raz pierwszy w historii drób okazał się najbardziej popularnym rodzajem mięsa na świecie i w Polsce, wyprzedzając wieprzowinę – wynika z badania preferencji żywieniowych przeprowadzonego przez Biostat na zlecenie SuperDrobiu. Unia Europejska dopłaci do kilkudziesięciu kampanii wspierających wizerunek europejskiej żywności 172 mln euro.

Kurczak króluje

Pozostało jeszcze 88% artykułu
Reklama
Przemysł spożywczy
Drożyzna kawie nie odpuszcza, ceny znów wzrosły o ponad 30 proc.
Materiał Promocyjny
Polska „tygrysem wzrostu”, ale potrzebuje kapitału i innowacji
Przemysł spożywczy
Załamanie eksportu z Sinciangu: chiński koncentrat zalega w magazynach
Przemysł spożywczy
Pozew żony Henryka Kani blokuje spłatę 880 mln zł długów. Czeka 583 wierzycieli
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama