Najlepsze wina Rosji nie trafiają na polskie stoły

Rosyjskie wino to rzadki gość na polskich stołach. Próżno go szukać nawet w wyspecjalizowanych sklepach. Tymczasem Rosja produkuje blisko 400 marek win.

Aktualizacja: 19.02.2019 15:46 Publikacja: 19.02.2019 14:58

Najlepsze wina Rosji nie trafiają na polskie stoły

Foto: Adobe Stock

Państwowa instytucja oceny jakości Roskaczestwo razem z resortem przemysłu i handlu przeprowadziła badanie, które wskazać miało najlepsze rosyjskie wina. Objęto nim 320 rodzajów win od 24 producentów z Krasnodarskiego Kraju, Obwodu Rostowskiego i zajętego w 2014 r przez Rosję ukraińskiego Krymu.

W 100-punktowej skali, najwyższe oceny zyskały wina likierowe (94 pkt) oraz białe półwytrawne (91 pkt), czerwone wytrawne (78,7 pkt). Najgorzej wypadły wina różowe (47 pkt).

Za najlepsze rosyjskie wina zostały uznane wina białe Winodielnaya Yubilejnaya. To jedna z najbardziej znanych rosyjskich winnic z Kraju Krasnodarskiego na Półwyspie Tamańskim. Istnieje od 1966 r i ma 2500 ha winnic. Może produkować do 10 mln butelek rocznie.

Za wina wysokiej jakości zostały też uznane wina białe winnic: Alma Valley (Krym), Chateau Le Grand Vostock (wspólny projekt rosyjsko-francuski), Chateau Tamagne (Kubań), "Południowa Kampania Winna (Krasnodarski Kraj), "Walerij Zacharin" (Krym), "Kubań Wino" oraz Fanagoria - jeden z największy producentów win w Rosji (3500 ha winnic na Półwyspie Tamańskim na Morzem Czarnym).

Wśród win czerwonych koneserzy powinni szukać marek z winnic: Winodielnaya Yubilejnaya, Fanagoria, Sauk-Dere (Krasnojarski Kraj) i Chateau Tamagne.

W Rosji ok. 400 marek wina produkuje blisko 50 winnic. Według danych Rosstatu (rosyjski urząd statystyczny) w 2017 r wyprodukowano w Rosji 319,7 mln litów wina (bez win musujących). To o 13,4 proc. mniej w ujęciu rocznym. Była to najmniejsza produkcja od dziesięciu lat. Do tego 71,4 proc. rosyjskich win, to gatunki najtańsze - tzw. stołowe.

Według producentów i właścicieli winnic za ten stan rzeczy odpowiada spadek "patriotycznej" fali zakupów wśród rosyjskich miłośników wina. Większość rosyjskiego wina powstaje bowiem z importowanego surowca. Powierzchnia winnic w Rosji od 1990 r do 2015 zmniejszyła się z 212,2 tys. ha do 85,1 tys ha (razem z winnicami Krymu), a zbiór winogron spadł o połowę. Po stabilizacji kursów walut niedrogie wina z importu praktycznie usunęły z handlu rodzime wina.

Państwowa instytucja oceny jakości Roskaczestwo razem z resortem przemysłu i handlu przeprowadziła badanie, które wskazać miało najlepsze rosyjskie wina. Objęto nim 320 rodzajów win od 24 producentów z Krasnodarskiego Kraju, Obwodu Rostowskiego i zajętego w 2014 r przez Rosję ukraińskiego Krymu.

W 100-punktowej skali, najwyższe oceny zyskały wina likierowe (94 pkt) oraz białe półwytrawne (91 pkt), czerwone wytrawne (78,7 pkt). Najgorzej wypadły wina różowe (47 pkt).

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”