Raport Food Outlook odnotowuje, że przepływy handlu osiągnęły nowy poziom w okresie pandemii, handel rolny, zwłaszcza artykułami mniej narażonymi na zepsucie się, wypadł lepiej od innych sektorów. To przyczyniło się do skorygowania w górę wstępnej prognozy FAO dotyczącej kosztów światowego importu żywności do 1,715 bln dolarów, o 12 proc. wobec 1,53 bln w 2020 r.
Raport publikowany dwa razy w roku zawiera szczegółową ocenę tendencji w podaży i popycie na zasadnicze artykuły spożywcze: zboża, oleje roślinne, cukier, mięso, nabiał i ryby. FAO ustaliła, że średnia cena białka w maju była o 23 proc. wyższa niż rok wcześniej, a cena kalorii wzrosła o 34 proc. i była największa od lutego 2013.
Światowa produkcja zasadniczych surowców wzrośnie w tym roku, poza cukrem, którego ilość zmaleje trzeci kolejny rok i nie zaspokoi globalnego spożycia, zmuszając do korzystania z rezerw. Prognozy dla rynku roślin oleistych i ich produktów pochodnych są niepewne, bo przewidywany wzrost ich produkcji nie wystarczy do zaspokojenia światowego popytu.
Światowa podaż pszenicy i ryżu powinna być dobra, ale rezerwy innych podstawowych zbóż zmaleją mimo oczekiwanych w tym roku rekordowych zbiorów, bo rosnąca ich część jest wykorzystywana jako pasza dla bydła i jako surowiec do produkcji przemysłowego krochmalu. Proporcja rezerw do wielkości spożycia wyniesie na koniec roku 38 proc. w przypadku pszenicy, powyżej średniej 5-letniej, bez zmiany 35,1 proc. dla ryżu i zmaleje do 20,8 proc. w przypadku innych zbóż.
Produkcja mięsa na świecie zwiększy się w 2021 r. o 2,2 proc. do 346 mln ton wraz z przewidywaną poprawą hodowli w Chinach dotyczącą wszystkich rodzajów mięsa, zwłaszcza wieprzowiny, dzięki inwestycjom i opanowaniu ognisk afrykańskiego pomoru świń. Produkcja ryb będzie znacznie większa, wraz z towarzyszącemu temu wzrostem cen, bo pojawi się znów popyt z restauracji po rocznych ograniczeniach z powodu pandemii. Ograniczenia te miały wpływ na zmianę tendencji w handlu, wzrosła sprzedaż ryb żyjących na dnie akwenów, sardynek, sardeli, makreli, także tuńczyków.