Reklama
Rozwiń

Brytyjskie kiełbasy tracą dostęp do unijnego rynku

Od 1 stycznia Brytyjczycy nie mogą eksportować do Unii surowego mięsa. Rząd Zjednoczonego Królestwa musi się gęsto tłumaczyć.

Aktualizacja: 31.12.2020 06:13 Publikacja: 30.12.2020 12:40

Brytyjskie kiełbasy tracą dostęp do unijnego rynku

Foto: Adobe Stock

Unia Europejska i Wielka Brytania uzgodniły wreszcie umowę handlową regulującą wymianę od 1 stycznia 2021 roku. Dla brytyjskich przetwórców mięsa stworzyło to problemy, których nie znali od wielu lat – stracili bowiem dostęp do wspólnego rynku dla surowych kiełbas i innych nie surowych wyrobów mięsnych. Poszkodowani są też producenci niepasteryzowanych wyrobów mlecznych.

Zgodnie z nowymi przepisami Unii Europejskiej od 1 stycznia Wielka Brytania nie może eksportować do UE takich produktów jak – schłodzone wyroby mięsne (czyli np. surowe kiełbasy) czy schłodzone mięsa mielone, tak czerwone, jak i drobiowe. Zakaz objął też jaja nieklasyfikowane czy produkty spożywcze zawierające produkty z niepasteryzowanego mleka (np. gotowy posiłek z niepasteryzowanym serem). Ewentualną furtką jest tylko to, że zakaz nie obejmuje Irlandii Północnej, dla której dostęp do wspólnego rynku jest nieco łatwiejszy ze względu na wspólną lądową granicę z Irlandią.

Kwestia kiełbas i mięs była przedmiotem telekonferencji, podczas której organizacje zrzeszające producentów rozmawiały z ministrami rządu. British Meat Processors Association (Brytyjskie Zrzeszenie Przetwórców Mięsa) podnosiło podczas tych rozmów niepokojące producentów kwestie.

- Mamy nadzieję, że nadal będą prowadzone rozmowy z UE i zostanie przeforsowane utworzenie eksportowego certyfikatu bezpieczeństwa dla tych produktów – powiedział BBC Nick Allen, prezes BMPA.

Producenci mięsa i wyrobów mięsnych szukają własnych sposobów na utrzymanie się na rynkach UE. Właściciel marki The Black Farmer Wilfred Emmanuel Jones postanowił eksportować swoje kiełbasy w formie mrożonej. Nie chce on porzucać brytyjskiej tradycji i przechodzić na produkcję parzonych kiełbas. Zdaniem Jonesa Wielka Brytania jest jednym z niewielu krajów, który zarówno produkuje, jak i eksportuje surowe kiełbasy, w większości kiełbasy eksportowane są po wstępnym ugotowaniu (parzeniu).

Rzeczniczka brytyjskiego rządu oświadczyła, że firmy powinny kontynuować przygotowania do zmian, a umowa między UE a Zjednoczonym Królestwem jest „oparta na przyjaznej współpracy”.

Brytyjskie surowe kiełbasy są popularne np. w Niemczech.

Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”