Cukier konfekcjonowany kosztował w listopadzie 1575 zł za tonę, to najwyższy poziom od ponad roku, gdy w październiku 2017 r. ten surowiec był sprzedawany po 1671 zł za tonę, wynika z biuletynu informacyjnego Ministerstwa Rolnictwa. Październik był przełomową chwilą, ponieważ wtedy przestał obowiązywać system kwot cukrowych wprowadzonych wiele lat temu przez UE.

Ceny cukru bardzo się wahają. Jeszcze we wrześniu Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE) mówiła, że sytuacja jest bez precedensu, a ceny cukru na świecie i w Unii osiągnęły najniższe poziomy w historii. W czerwcu 2018 r. cukier kosztował zaledwie 1272 zł, gdy w marcu 2011 r. potrafił kosztować nawet ponad trzy razy więcej, 3 966 zł za tonę.

Jaki los czeka ceny cukru w najbliższych kwartałach? Prognozy cen surowców rolnych – już jutro w „Rzeczpospolitej”.