"Jajka, w szczególności żółtka, są głównym źródłem cholesterolu" - pisze Victor Zhong z uniwersytetu medycznego w Chicago, główny autor badań, których wyniki opublikowano na łamach "JAMA". On i inni autorzy badania piszą, że jedno, duże jajko zawiera ok. 186 mg cholesterolu.

Badacze przeanalizowali dane dotyczące ponad 29 tys. ludzi, zbierane przez około 18 lat. W tym czasie w grupie tej doszło do 5400 incydentów sercowo-naczyniowych, w tym 1302 udarów, 1897 zawałów i 113 śmierci spowodowanych inną chorobą serca. 6132 osoby z analizowanej grupy zmarły z innych powodów.

Analiza danych wykazała, że przyjmowanie dziennie 300 mg cholesterolu zwiększało ryzyko choroby serca o 3,2 proc., a ryzyko wczesnej śmierci - o 4,4 procent. Każde kolejne jajko zjadane codziennie zwiększało prawdopodobieństwo wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego o 1,1 procent i o 1,9 procent zwiększało ryzyko wczesnej śmierci.

Zhong i jego koledzy podkreślają, że wyniki ich badania "powinny być brane pod uwagę przy sporządzaniu wytycznych dotyczących (zdrowej) diety".