Reklama
Rozwiń
Reklama

Frytki z MacDonald'sa dobre na łysinę

Grupa japońskich naukowców właśnie ogłosiła, że E900 czyli dimetylopolisiloksan może wyleczyć łysinę. Ten preparat jest dodawany do frytek. Nie taki E straszny jak go malują…

Publikacja: 29.01.2019 16:57

Frytki z MacDonald'sa dobre na łysinę

Foto: Adobe Stock

Jest pewien związek chemiczny, który towarzyszy nam w wielu codziennych produktach i czynnościach. Znajdziemy go w lekach przeciwzmarszczkowych, gotowych zupach czy budyniach, ale też preparatach do czyszczenia opon, wypełnieniach pieluszek, a także w implantach piersi. Niektóre firmy, między innymi MacDonalds, używają go przy smażeniu frytek, jako środek, który zmniejsza pienienie się oleju. Ten preparat ma trudną nazwę, której nawet nie chce się czytać. To dimetylopolisiloksan. Łatwiej będzie zapamiętać jego kod chemicznego dodatku do żywności czyli E900. Japońscy naukowcy z Yokohama National University właśnie znaleźli dla niego kolejne zastosowanie. Jest to związek chemiczny, dzięki któremu, łysa głowa pokryje się włosami jak wiosenna łąka trawą.

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Materiał Partnera
Rodzinny wzór na biznes. Dlaczego zakładamy firmy?
Materiał Partnera
Gąbka na CO₂. Polimer z UW zamienia cieplarniany gaz w surowiec
Nauka
Mops i pekińczyk. Dog i pudel. Kiedy zaczęła się ta różnorodność?
Materiał Partnera
Czy AI zastąpi pracowników skarbówki? Sztuczna inteligencja a podatki
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Materiał Partnera
Od wyznaczania czasu po nowe światy. Obserwatorium Astronomiczne UW skończyło 200 lat
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama