Profesor Francesco Rubino z King’s College w Londynie kieruje badaniami, mającymi na celu sprawdzenie możliwych związków między COVID-19 a cukrzycą. Widząc coraz częstsze występowanie cukrzycy zarówno typu 1, jak i 2 u pacjentów, którzy byli zakażeni koronawirusem, część lekarzy twierdzi, że wirus może nie tylko powodować tę chorobę, ale zakłócając metabolizm cukru w organizmie, wywoływać także zupełnie nową postać cukrzycy.
Badacze utworzyli rejestr, aby rozpocząć gromadzenie i analizowanie danych. Otrzymano raporty od ponad 350 naukowców, którzy podejrzewają, że spotkali się z co najmniej jednym przypadkiem cukrzycy wywołanej przez COVID-19. Badacze zaznaczają, że nie można ignorować tych danych. - W ciągu ostatnich kilku miesięcy widzieliśmy więcej przypadków pacjentów, u których rozwinęła się cukrzyca podczas zetknięcia z COVID-19 lub wkrótce potem. Zaczynamy teraz sądzić, że ten związek jest prawdopodobnie prawdziwy. Wirus może być zdolny do powodowania nieprawidłowego funkcjonowania metabolizmu cukru - powiedział Rubino. Jak zauważył, gdyby istniało powiązanie biologiczne, byłoby to trudne do udowodnienia bez obszernej bazy danych. - Uznaliśmy, że warto rozpocząć badania. Biorąc pod uwagę rozmiar pandemii, może stanowić to poważny problem - podkreślił.
Pacjenci, którzy już wcześniej chorowali na cukrzycę, mają większe ryzyko poważnych powikłań związanych z COVID-19 i znajdują się na brytyjskiej liście priorytetowej pacjentów, którzy powinni otrzymać szczepionkę w pierwszej kolejności.
Obawy naukowców wzbudziły powiązania między innymi wirusami i cukrzycą przy jednoczesnym zwróceniu uwagi, w jaki sposób wirus Sars-CoV-2, który powoduje COVID-19, przenika do wielu narządów. - W moim przekonaniu nie ma wątpliwości. COVID-19 jest z pewnością przyczyną nowej cukrzycy - powiedział Paul Zimmet, profesor na australijskim Monash University, który specjalizuje się w tej chorobie. - Ale nie rozumiemy jeszcze w pełni jaka jest tego skala, a także, które z rzeczy, które założyliśmy, są głównymi czynnikami - przyznał.
Naukowcy postawili hipotezę, że skoro Sars-CoV-2 oddziałuje z receptorem o nazwie ACE-2, infiltrując komórki wielu narządów, w tym trzustki, może to zakłócać metabolizm cukru. Innym potencjalnym wyjaśnieniem jest silna reakcja organizmu na przeciwciała, która ma na celu zwalczanie wirusa. - Nadmierna reakcja i atak na narządy kluczowe dla utrzymania prawidłowego poziomu glukozy - zaznaczają badacze. - To są teorie, które nie są filozoficznymi teoriami. One są oparte na biologii i doświadczeniu z innymi wirusami - powiedział Rubino.