fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Dodatki Specjalne

Zielony listek to gwarancja jakości

Wśród trendów, które najbardziej sprzyjają ekologicznym zakupom, są m.in. troska o zdrowie, o środowisko czy poszukiwanie lokalnych produktów. Producenci zdrowej żywności muszą spełniać restrykcyjne unijne wymogi, by móc sprzedawać swoje wyroby BIO lub EKO.

Materiał powstał we współpracy z firmą Sedar SA

– Duży wpływ na decyzje zakupowe Polaków miała pandemia. W tym czasie znacznie wzrosła sprzedaż produktów organicznych. Obecnie w koszyku zakupowym produkty BIO stanowią 0,5 proc. Wartość ich sprzedaży stale rośnie, ok. 20 proc. rok do roku, czyli 3,5 razy szybciej niż sprzedaż całego koszyka spożywczego. Z analiz rynkowych wynika, że zainteresowanie żywnością ekologiczną nadal będzie rosło, ponieważ zwiększa się grupa konsumentów świadomych i bardziej wymagających, dla których ważne jest, aby produkty były bezpieczne, naturalne i wyprodukowane z poszanowaniem dobrostanu zwierząt i środowiska – mówi Grażyna Prokopiuk, dyrektor generalny Sedar SA. Konsumenci chcą wiedzieć m.in., w jakich warunkach zwierzę było hodowane, jaka jest świadomość hodowcy i przetwórcy dotycząca traktowania zwierząt, jakie warunki zapewniono na fermie oraz czym karmiono zwierzęta. – Bardzo dobrym przykładem spełnienia najwyższych oczekiwań konsumentów są produkty ekologiczne np. Kurczak Zagrodowy BIO, chowany na Podlasiu w małych, rodzinnych gospodarstwach. Kurczaki Zagrodowe BIO są rasy wolnorosnącej, wzrastają minimum 81 dni i są żywione paszami ekologicznymi wytwarzanymi z roślinnych składników bez GMO i kokcydiostatyków. Podczas chowu dostają również naturalne wyciągi ziołowe, witaminy i minerały zapewniające prawidłowy rozwój. Nie podaje się im antybiotyków. Ponadto mają zapewnioną swobodną przestrzeń w kurniku oraz dostęp do naturalnego światła i przy odpowiedniej pogodzie, korzystają z otwartego wybiegu na świeżym powietrzu – mówi Grażyna Prokopiuk.

Producenci zdrowej żywności, którzy spełniają restrykcyjne wymagania BIO, mogą uzyskać certyfikat ekologiczny i zamieścić na opakowaniach swoich produktów znak graficzny z zielonym liściem. Komisja Europejska zarejestrowała ten znak towarowy dla wszystkich państw członkowskich i od 1 lipca 2010 roku widnieje on na pakowanej żywności organicznej – to tzw. Euroliść składający się z 12 gwiazdek ułożonych w kształt liścia. Oprócz logo na opakowaniu produktu BIO znajduje się certyfikat zawierający numer jednostki kontrolnej oraz informacja o miejscu pochodzenia surowców rolnych. To potwierdza, że żywność jest ekologiczna. Jeżeli produkt ma na swojej etykiecie oznaczenie EKO, organik lub BIO, np. Kurczak Zagrodowy BIO, to znaczy, że spełnia on wszystkie rygorystyczne normy stawiane tego typu produktom, a jego produkcja jest certyfikowana przez jednostki kontrolne upoważnione do prowadzenia kontroli i wydawania certyfikatów przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi – dodaje Grażyna Prokopiuk.

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA