Skład ma znaczenie dla zdrowia

W Polsce produkuje się cztery rodzaje wód: źródlane, mineralne, stołowe i lecznicze.

Publikacja: 19.03.2020 21:05

Skład ma znaczenie dla zdrowia

Foto: Shutterstock

W każdej z nich znajdują się w różnych stężeniach jony dodatnie i ujemne, które oddziałują na organizm. Wpływają też na smak i zapach wody. Nadmiar, podobnie jak i niedobór każdego składnika, może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie wszystkie wody można codziennie pić bez ograniczeń.

Woda mineralna pochodzi z naturalnych ujęć lub odwiertów. Charakteryzuje się stałym składem chemicznym i jest bogata w minerały, gdyż zawiera co najmniej 1000mg/l składników mineralnych. Do tych wód zalicza się wody bardzo niskozmineralizowane (zawartość minerałów poniżej 50 mg/l), niskozmineralizowane (zawartość minerałów do 500 mg/l), średniozmineralizowane (zawartość minerałów od 500–1500 mg/l) lub wysokozmineralizowane (zawartość minerałów powyżej 1500 mg/l).

Woda źródlana jest wydobywana z krystalicznie czystych źródeł, z płytszych warstw podziemnych. Charakteryzuje się niższą zawartością składników mineralnych – zawiera ich do 500mg/l.

Woda stołowa powstaje w wyniku zmieszania naturalnej wody źródlanej lub przefiltrowanej wodociągowej z różnymi składnikami mineralnymi lub z wodą mineralną. – Jej skład w toku produkcji ulega zmodyfikowaniu. Określenie „naturalna" jej nie przysługuje. Woda ta dobrze gasi pragnienie, ale jest znacznie uboższa w niektóre ważne dla zdrowia składniki – mówi prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Instytutu Inżynierii Środowiska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Woda lecznicza pochodzi ze źródeł leczniczych znajdujących się głęboko pod ziemią. Zawiera nie mniej niż 1000 mg składników mineralnych w litrze oraz co najmniej jeden składnik leczniczy w stężeniu, który wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Woda z magnezem wspiera układ nerwowy

Do składników mineralnych zawartych w wodzie zalicza się: magnez, wapń, sód, chlorki, siarczany, jod, wodorowęglany, fluor i żelazo. Składniki te są bardzo dobrze przyswajalne przez organizm i stanowią właściwe uzupełnienie codziennej diety. Każdy z tych minerałów w inny sposób oddziałuje na organizm. – Jeżeli np. chcemy wesprzeć układ nerwowy, szukajmy wód z magnezem. Systematyczne picie wód ze znaczną zawartością magnezu czy wapnia w ilościach 0,5–1 litra dziennie poprawi bilans tych pierwiastków w naszym organizmie. Osoby, które muszą ograniczać sól, powinny spożywać wody z niską zawartością sodu i chlorków. Osoby z dolegliwościami żołądkowymi (nadkwaśność) powinny pić wodę ze znaczną zawartością wodorowęglanów i sodu. Dla uregulowania perystaltyki jelit można wybierać wody z dużą zawartością siarczanów oraz magnezu – mówi prof. Mirosław Wiatkowski. Na co dzień najlepiej wybierać wody nisko- lub średniozmineralizowane o zrównoważonym składzie mineralnym. W okresie upałów, intensywnego ruchu czy pracy fizycznej, wskazane są wody o wyższej zawartości składników mineralnych – średnio- lub wysokozmineralizowane.

Źle przechowywana traci smak i walory

– Kiedyś uważano, że woda nie ma żadnego smaku i zapachu. Tymczasem wielu z nas, w zależności od pory dnia i samopoczucia, określa jej smak jako „słodki", „kwaśny" lub „metaliczny". Największy wpływ na smak wody ma obszar, z którego jest wydobywana, temperatura jej podawania (nie może być za niska, gdyż spowoduje to utratę walorów smakowych, ani za gorąca. Optymalna temperatura serwowania wody gazowanej nasyconej dwutlenkiem węgla to od 4 do 6°C, a wody niegazowanej to 8°C). Woda mineralna (o zawartości składników mineralnych powyżej 500 mg/l) jest nieco twardsza i bardziej wyrazista w smaku, często przez niektórych smak jest określany jako lekko metaliczny. Najbardziej neutralna w smaku jest woda źródlana – mówi prof. Mirosław Wiatkowski.

Wpływ na walory wody mają także warunki jej przechowywania. Np. woda otwarta dłużej niż dobę traci walory smakowe, podobnie jak woda nasłoneczniona, a także przeterminowana, która zmienia swój skład. Butelki z wodą należy przechowywać w chłodnym, dobrze wentylowanym i suchym miejscu, bez dostępu światła słonecznego, niezanieczyszczonym dymem oraz wolnym od mocnych, przenikających zapachów. Nie poleca się wód w plastikowych butelkach, ponieważ mają one negatywny wpływ na nasze zdrowie – mówi prof. Wiatkowski.

Najważniejszy jest skład chemiczny

Kupując wodę butelkowaną, warto zwracać uwagę na etykietę.

– Musi zawierać nazwę handlową, skład chemiczny, adres i telefon producenta, nazwę miejscowości i źródła, z którego pozyskano wodę. Powinna znaleźć się także informacja o tym, że woda posiada atest Państwowego Zakładu Higieny. Istotna jest również data ważności i informacja dotycząca nasycenia dwutlenkiem węgla – mówi dr Paweł Wiercik z Instytutu Inżynierii Środowiska z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Ilość minerałów, które są rozpuszczone w wodzie, określana jest skrótem TDS, czyli Total Dissolved Solids. – Skład chemiczny wody jest dla nas najważniejszy. Pamiętajmy, że wraz z wodą kranową, którą na co dzień wykorzystujemy do picia i gotowania, dostarczamy sobie niezbędne ilości jonów. Pijąc dodatkowo wody mineralne, wzbogacane tymi samymi jonami, możemy niekorzystnie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Przykładowo, wody wzbogacane w jony sodu mogą być niebezpieczne dla osób z nadciśnieniem – picie wody z ilością sodu w stężeniu ponad 200 mg/l może powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi, zmiany w bilansie jonowym krwi. Z kolei wody mineralne zawierające wodorowęglany będą odpowiednie dla osób chorych na nadkwasotę, ale w zbyt dużych ilościach (ponad 2000 mg/l) mogą zaburzyć procesy trawienne. Siarczany w ilości ponad 250 mg/l zwiększają wydzielanie żółci (lepsza przemiana materii), ale w stężeniu ponad 600 mg/l mogą działać niekorzystnie (biegunki) – mówi dr Paweł Wiercik. Zatem woda butelkowana mineralna, szczególnie ta wysoce zmineralizowana, nie powinna być traktowana jako główne źródło płynów, gdyż takie wody zawierają zazwyczaj wyższą zawartość danego/danych jonów, które są obecne w wodzie wodociągowej w odpowiednich ilościach. Woda źródlana jest wodą, którą możemy pić na co dzień. ©?

—a.u.

W każdej z nich znajdują się w różnych stężeniach jony dodatnie i ujemne, które oddziałują na organizm. Wpływają też na smak i zapach wody. Nadmiar, podobnie jak i niedobór każdego składnika, może być niebezpieczny dla zdrowia. Nie wszystkie wody można codziennie pić bez ograniczeń.

Woda mineralna pochodzi z naturalnych ujęć lub odwiertów. Charakteryzuje się stałym składem chemicznym i jest bogata w minerały, gdyż zawiera co najmniej 1000mg/l składników mineralnych. Do tych wód zalicza się wody bardzo niskozmineralizowane (zawartość minerałów poniżej 50 mg/l), niskozmineralizowane (zawartość minerałów do 500 mg/l), średniozmineralizowane (zawartość minerałów od 500–1500 mg/l) lub wysokozmineralizowane (zawartość minerałów powyżej 1500 mg/l).

Pozostało 88% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Ekonomia
Witold M. Orłowski: Słodkie kłamstewka
Ekonomia
Spadkobierca może nic nie dostać
Ekonomia
Jan Cipiur: Sztuczna inteligencja ustali ceny
Ekonomia
Polskie sieci mają już dosyć wojny cenowej między Lidlem i Biedronką
Ekonomia
Pierwsi nowi prezesi spółek mogą pojawić się szybko