Bezkaloryczny słodzik może doprowadzić do zawału serca i udaru

Zamiennik cukru o nazwie erytrytol - używany do słodzenia produktów - może doprowadzić do zakrzepów krwi, udaru, ataku serca i śmierci - wynika z badań prz...

Wegetarianizm może być szkodliwy dla rozwoju mózgu, inteligencji i zdrowia psychicznego

Zbyt restrykcyjna dieta może przynieść więcej szkody niż pożytku. Najlepiej, gdyby do wszystkiego podchodzić z umiarem.

Niebieskie światło może przyspieszać starzenie się komórek

Zespół naukowców wykazał, że niebieskie światło może przyspieszyć starzenie się komórek, a zatem potencjalnie prowadzić do ich śmierci. Doświadczenia przep...

Pracownicy hybrydowi czekają na wsparcie

Ponad 3 na 4 pracowników chce po zakończeniu pandemii pracować w modelu hybrydowym. A to oznacza, że pracodawcy muszą dopasować świadczenia pozapłacowe do...

Przewlekła obturacyjna choroba płuc – najważniejsze jest rzucenie palenia

Przewlekła obturacyjna choroba płuc jest najczęstszą i najpoważniejszą chorobą płuc, zwłaszcza wśród osób powyżej 50 roku życia. Jej istotą jest nieodwraca...

Czym jest zegar biologiczny człowieka?

Zegar biologiczny to wewnętrzny mechanizm regulujący rytm funkcjonowania naszego organizmu w zależności od pory dnia i nocy.

Jakie wartości odżywcze ma gruszka?

Gruszki to owoce, które ceniono już w starożytności. Do Europy dotarły z Persji przez Armenię do Grecji, a stamtąd do Rzymu. Gruszki miał uprawiać sam Juli...

Jakie właściwości odżywcze ma arbuz

Arbuz jest rośliną z rodziny dyniowatych.

Insulin on Board Cup 2021 – strzelają gole i walczą z cukrzycą

100 zawodników z całej Polski, 12 drużyn, dwa dni walki o medale i dobry poziom cukrów. Uczestników trzeciej już edycji turnieju Insulin on Board Cup łączy...

Naukowcy: Mięso źródłem chorób serca. Najlepiej nie jeść

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko choroby serca o 1/5 - wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Reklama
Reklama

Regularny sport to sposób na poprawę odporności

Pracownikom coraz bardziej zależy na tym, by firmy wspierały ich w trosce o zdrowie i dobre samopoczucie.

Jak poprawić odporność w czasach koronawirusa

Witamina C, witamina D, cynk, leki przeciwwirusowe z inozyną, probiotyki, naturalne wyciągi roślinne nie są skutecznymi środkami ochrony przed koronawiruse...

Co dziesiąty Polak jest wege

Najsilniejsze trendy żywieniowe to wegetarianizm, weganizm, diety specjalistyczne, a także odżywianie sezonowe.

Zamienniki mięsa bardzo szybko zdobywają rynek

Ta kategoria na rynku w ostatnim roku wzrosła 95 proc., zostawiając daleko w tyle inne. Na polski rynek wchodzi też znana holenderska marka Vegetarian Butc...

Kaca lepiej leczyć spacerem niż klinem

Karolina Kowalska rozmawia z prof. Agatą Szulc z Kliniki Psychiatrycznej Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego o mechanizmie kaca o...

Rak prostaty nie czeka na koniec pandemii

Odwołane wizyty kontrolne, strach przed zakażeniem wirusem w poradniach onkologicznych i brak jakichkolwiek zmian w dostępie do leczenia. Tak wyglądał rok...

Zbędne kilogramy grożą bezpłodnością

Otyłość, niewłaściwa dieta, zanieczyszczenie środowiska to czynniki, które mogą mieć wpływ na skrócony czas płodności.

Dr Beata Stepanow: Diabetycy muszą się oduczyć szkodliwych nawyków

Diabetycy muszą oduczyć się szkodliwych dla zdrowia nawyków – mówi dr Beata Stepanow, prezes Stowarzyszenia Edukacji Diabetologicznej.

Dezodoranty z aluminium nie szkodzą

Po latach oskarżeń wysuwanych pod adresem producentów dezodorantów, jakoby kosmetyki zawierające sole aluminium szkodziły zdrowiu, europejski Komitet Nauko...

Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama