Cukrzyca i otyłość idą w parze, a liczba osób, których dotyczą oba te problemy, stale rośnie. Szacuje się, że w USA 2/3 populacji ma nadwagę lub jest otyłe. Podobny trend zaznacza się w Europie. Na początku stulecia na cukrzycę dorosłych chorowało 171 milionów ludzi w skali globu. Naukowcy oceniają, że w roku 2030 ta liczba osiągnie 360 milionów. Zrozumienie mechanizmów choroby, jej związków z nadwagą i insulinoopornością, pozwoli opracować skuteczniejsze metody profilaktyki cukrzycy.
Większe BMI, większe problemy
Cukrzyca opisywana jest jako schorzenie polegające na obniżonej produkcji insuliny w trzustce i oporności tkanek na jej działanie. Nie znaczy to, że nadmiar tkanki tłuszczowej przekłada się wprost na hiperglikemię. Wyspy trzustkowe są w stanie produkować wystarczającą ilość insuliny, by skutecznie regulować poziom glukozy we krwi, nawet przy upośledzonej reakcji tkanek na insulinę. Cukrzyca rozwija się, gdy komórki wysp nie są w stanie kompensować wrażliwości tkanek zwiększoną produkcją insuliny. Oporność na insulinę prowadzi do podwyższonego poziomu kwasów tłuszczowych we krwi, obniżenia transportu glukozy do mięśni i upośledzenia rozpadu tłuszczów, co w następstwie powoduje nadmierną produkcję glukozy w wątrobie. Każda otyła osoba ma pewnego stopnia oporność na insulinę.
Zmniejszona wrażliwość tkanek na insulinę pojawia się naturalnie w czasie pokwitania, ciąży i wraz ze starzeniem się organizmu. W czasie naszego życia zmienia się także styl życia, aktywność fizyczna czy ilość spożywanego cukru. Za jeden z głównych czynników zmieniających nasz metabolizm uznaje się nadwagę.
Oporność na insulinę jest funkcją BMI i rośnie wraz ze wzrostem tego wskaźnika. BMI (Body Mass Index) to współczynnik określający masę ciała w relacji do wzrostu. Oblicza się go przez podzielenie masy ciała w kilogramach przez podniesiony do kwadratu wzrost w metrach. Wartości pomiędzy 18,5 i 24,9 są uznawane za prawidłowe, 25–29,9 uznaje się za nadwagę, powyżej 30 za otyłość, a powyżej 40 za otyłość znacznego stopnia. Im wyższy BMI, tym większe konsekwencje zdrowotne.
Oporny tłuszcz na brzuchu
Podatność na cukrzycę zależy także od lokalizacji tkanki tłuszczowej w organizmie. Osoby o sylwetce typu jabłka, gdzie tłuszcz gromadzi się wokół brzucha i klatki piersiowej, mają wyższą insulinooporność niż te, u których tkanka tłuszczowa gromadzi się na peryferiach ciała w tkance podskórnej.