Jajka nie szkodzą sercu, ale trzeba wiedzieć, jak je jeść

Liczne badania naukowe potwierdzają, że jajka są cennym i jednocześnie niskokalorycznym źródłem wartości odżywczych. Wbrew niektórym opiniom, mogą je jeść bez obaw osoby z nadwagą, chore na cukrzycę typu 2, a nawet mające problemy z sercem. Niestety, są pewne warunki.

Publikacja: 20.04.2019 23:51

Jajka są skarbnicą witamin i składników odżywczych, ale warto je jeść w towarzystwie innych zdrowych

Jajka są skarbnicą witamin i składników odżywczych, ale warto je jeść w towarzystwie innych zdrowych produktów

Foto: Adobe Stock

Święta Wielkanocne są dobrą okazją, by najeść się jajek do woli. Natomiast w codziennej diecie eksperci uważają za rozsądne spożywanie 7 jajek tygodniowo, chociaż wiele badań wykazało, że i zjedzenie 12 nadal byłoby korzystne.

Jajka, nawet spożywane w dużych ilościach, zdają się nie mieć negatywnego wpływu na zdrowie. Ogromne znaczenie ma natomiast tłuszcz, który codziennie jemy wraz z jajkami. Uczeni są zgodni co do tego, że najbardziej szkodzą nam tłuszcze zwierzęce, żywność przetworzona i tłuszcze trans. Jajka nie są zatem niezdrowe, dopóki nie smażymy ich na bekonie, nie zjadamy do tego dużych ilości białego pieczywa, frytek, parówek i innych produktów współczesnej niezdrowej diety.

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Europa potrzebuje popytu na innowacje
Zdrowie
Nowe świadczenie dla pacjentów z SM
Zdrowie
Stwardnienie rozsiane to nie wyrok
Zdrowie
SM nie musi oznaczać niepełnosprawności
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Zdrowie
Waldemar Malinowski, prezes OZPSP: Bez korekty ustawy podwyżkowej wszystko się zawali, łącznie z NFZ-em