Reklama

Od jadu pająka przestanie boleć

Toksyny obecne w jadzie tarantuli sprawdzą się jako substancje uśmierzające ból – twierdzą australijscy naukowcy.

Publikacja: 29.02.2016 17:22

Od jadu pająka przestanie boleć

Foto: 123RF

Pomysł wydaje się zaskakujący: w końcu substancje zawarte w jadzie węży czy pająków zwykle wywołują silny ból. Jednak – jak podkreślają specjaliści z Uniwersytetu Queensland – pojedyncze składniki doskonale nadają się do blokowania receptorów bólu. Potencjalnie mogą stać się poszukiwanymi lekami.

Naukowcy skupili się na jadzie ptasznika Thrixopelma pruriens (jego siła porównywalna jest z jadem pszczoły). Obecny jest w nim peptyd ProTX-II, który selektywnie dokleja się do receptorów bólu, tym samym blokując jego działanie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Zdrowie
Jak wykorzystać dane pacjentów i nie stracić zaufania
Materiał Promocyjny
Jak nowoczesne aparaty słuchowe marki Signia mogą ułatwić komunikację na wakacyjnym wyjeździe?
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Reklama
Reklama