Reklama
Rozwiń
Reklama

Od jadu pająka przestanie boleć

Toksyny obecne w jadzie tarantuli sprawdzą się jako substancje uśmierzające ból – twierdzą australijscy naukowcy.

Publikacja: 29.02.2016 17:22

Od jadu pająka przestanie boleć

Foto: 123RF

Pomysł wydaje się zaskakujący: w końcu substancje zawarte w jadzie węży czy pająków zwykle wywołują silny ból. Jednak – jak podkreślają specjaliści z Uniwersytetu Queensland – pojedyncze składniki doskonale nadają się do blokowania receptorów bólu. Potencjalnie mogą stać się poszukiwanymi lekami.

Naukowcy skupili się na jadzie ptasznika Thrixopelma pruriens (jego siła porównywalna jest z jadem pszczoły). Obecny jest w nim peptyd ProTX-II, który selektywnie dokleja się do receptorów bólu, tym samym blokując jego działanie.

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Zdrowie
Pandemia gorsza niż wywołana koronawirusem? Ekspertka wskazuje na zagrożenie
Materiał Promocyjny
Kiedy obawy rosną, liczy się realne wsparcie
Patronat Rzeczpospolitej
Biznes ostrzega: chaos regulacyjny kosztuje Polskę miliardy
Patronat Rzeczpospolitej
Zdrowie pracowników jako inwestycja. Czas na zmianę myślenia
Zdrowie
In vitro to szansa na dziecko dla osób z niepłodnością
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępcy zwiększają skalę ataków na urządzenia końcowe – komputery i smartfony
Zdrowie
Recepta na konkurencyjność przemysłu farmaceutycznego
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama