Reklama

Od jadu pająka przestanie boleć

Toksyny obecne w jadzie tarantuli sprawdzą się jako substancje uśmierzające ból – twierdzą australijscy naukowcy.

Publikacja: 29.02.2016 17:22

Od jadu pająka przestanie boleć

Foto: 123RF

Pomysł wydaje się zaskakujący: w końcu substancje zawarte w jadzie węży czy pająków zwykle wywołują silny ból. Jednak – jak podkreślają specjaliści z Uniwersytetu Queensland – pojedyncze składniki doskonale nadają się do blokowania receptorów bólu. Potencjalnie mogą stać się poszukiwanymi lekami.

Naukowcy skupili się na jadzie ptasznika Thrixopelma pruriens (jego siła porównywalna jest z jadem pszczoły). Obecny jest w nim peptyd ProTX-II, który selektywnie dokleja się do receptorów bólu, tym samym blokując jego działanie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Materiał Promocyjny
Jak nowoczesne aparaty słuchowe marki Signia mogą ułatwić komunikację na wakacyjnym wyjeździe?
Zdrowie
Nowa nadzieja dla chorych na cukrzycę. Naukowcy dokonali nowatorskiego przeszczepu
Zdrowie
Różnorodność, jakość, technologia – przepis Futuremed na skuteczną telemedycynę
Zdrowie
Programy wczesnego wykrywania raka płuca to szansa dla chorych
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Zdrowie
Nowe wytyczne dla pacjentów onkologicznych. Ważny apel do osób palących papierosy
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama