Reklama
Rozwiń
Reklama

Od jadu pająka przestanie boleć

Toksyny obecne w jadzie tarantuli sprawdzą się jako substancje uśmierzające ból – twierdzą australijscy naukowcy.

Publikacja: 29.02.2016 17:22

Od jadu pająka przestanie boleć

Foto: 123RF

Pomysł wydaje się zaskakujący: w końcu substancje zawarte w jadzie węży czy pająków zwykle wywołują silny ból. Jednak – jak podkreślają specjaliści z Uniwersytetu Queensland – pojedyncze składniki doskonale nadają się do blokowania receptorów bólu. Potencjalnie mogą stać się poszukiwanymi lekami.

Naukowcy skupili się na jadzie ptasznika Thrixopelma pruriens (jego siła porównywalna jest z jadem pszczoły). Obecny jest w nim peptyd ProTX-II, który selektywnie dokleja się do receptorów bólu, tym samym blokując jego działanie.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Zdrowie
Recepta na konkurencyjność przemysłu farmaceutycznego
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama