Reklama
Rozwiń

Jak sprawdzić czy żywność nie jest fałszowana

Specjaliści z Laboratorium Autentykacji Produktów (LAP) w łódzkim BioNanoParku sprawdzają, czy producenci nie fałszują żywności.

Aktualizacja: 22.07.2016 14:12 Publikacja: 22.07.2016 11:46

Laboratorium Autentykacji Produktów jest jedyną pracownią w Polsce, specjalizującą się w wykrywaniu

Laboratorium Autentykacji Produktów jest jedyną pracownią w Polsce, specjalizującą się w wykrywaniu zafałszowań żywności

Foto: 123RF

Specjaliści z LAP za pomocą metod izotopowych badają. miody, soki, kawę, oleje, wina czy inne wyroby alkoholowe. Mogą sprawdzić czy ich skład jest zgodny z deklaracjami producenta, a produkt jest bezpieczny dla konsumentów. W laboratorium badane są także suplementy diety, a w przyszłości mają być sprawdzane także kosmetyki i farmaceutyki.

Laboratorium Autentykacji Produktów jest jedyną taką pracownią w Polsce, która specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań przy użyciu metod izotopowych w takich produktach jak żywność czy farmaceutyki.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne