Reklama
Rozwiń

Witamina A. Stworzyć beta-karoten

Brak witaminy A w żywności jest główną przyczyną problemów zdrowotnych na całym świecie.

Publikacja: 24.07.2017 18:42

W krajach, gdzie niedobór prowitaminy A ma tragiczne skutki.

W krajach, gdzie niedobór prowitaminy A ma tragiczne skutki.

Foto: shutterstock

Retinol (witamina A) bierze udział we wszystkich zasadniczych funkcjach organizmu. Utrzymuje skórę w dobrym stanie i jest niezbędny do prawidłowego działania nabłonka, błon śluzowych, naczyń krwionośnych oraz dróg żółciowych i moczowych.

Jednymi z pierwszych objawów niedoboru witaminy A są „gęsia skórka" na ramionach, łokciach i nogach oraz pieczenie oczu i pogorszenie wzroku. Większy deficyt prowadzi do ślepoty zmierzchowej – utraty wzroku w słabym oświetleniu, światłowstrętu, a w skrajnych przypadkach nawet do śmierci.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne