Jedzenie zabija więcej ludzi niż papierosy

Zamiast próbować przekonać ludzi do ograniczenia cukru, soli i tłuszczu, lepiej byłoby promować zdrowe żywienie - twierdzą autorzy badania "Global Burden of Disease".

Aktualizacja: 04.04.2019 11:06 Publikacja: 04.04.2019 07:21

Jedzenie zabija więcej ludzi niż papierosy

Foto: Stock Adobe

Szeroko zakrojone badania Global Burden of Disease przeprowadzone przez Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) w Seattle wykazały, że złe nawyki żywieniowe są powodem większej liczby zgonów niż palenie tytoniu.

Wyniki badań zostały opublikowane w piśmie "Lancet". IHME podkreśla, że jest to najbardziej kompleksowa analiza skutków zdrowotnych diety, jaką kiedykolwiek przeprowadzono.

W 2017 roku choroby spowodowane złą dietą były przyczyną śmierci 10,9 mln zgonów, czyli 22 procent wszystkich zgonów wśród osób dorosłych. Główną przyczyną były choroby sercowo-naczyniowe, w drugiej kolejności nowotwory i cukrzyca.  

Prawie połowa zgonów, bo 45 procent, dotyczyła osób poniżej 70 roku życia.

Palenie tytoniu w tym samym roku było przyczyną 8 mln zgonów.

Ponad 130 naukowców z 40 krajów pracujących przy badaniu podkreśla, że największym problemem nie jest to, że jemy śmieciowe jedzenie, ale to, że nie jemy zdrowych produktów.

Dlatego zamiast zniechęcać do spożywania soli, cukru i tłuszczu, co przez ostatnie 20 lat było podstawą polityki żywieniowej na świecie, walka ze złymi nawykami powinna opierać się na intensywnej promocji zdrowych składników - przede wszystkim warzyw, owoców, roślin strączkowych i orzechów.

Badania wykazały, że lepsze odżywianie może zapobiec jednemu na pięć zgonów w skali globalnej.

Wzięto pod uwagę 15 różnych składników odżywczych - korzystnych dla zdrowia i szkodliwych. Głównym czynnikiem ryzyka okazało się nadmierne spożycie soli, przetworzonego oraz czerwonego mięsa i słodkich napojów. Z tym wiąże się zbyt małe spożycie produktów pełnoziarnistych, owoców i nasion, warzyw, kwasów omega-3 pochodzących głównie z owoców morza, mleka i błonnika.

Krajem, który ma najniższy wskaźnik zgonów związanych z dietą, jest Izrael - 89 na 100 tys. zgonów. Następnie Francja, Hiszpania i Japonia.

Wśród 20 najbardziej zaludnionych krajów świata najwyższy wskaźnik umieralności z powodu diety jest Egipt - 552 na 100 tys., najniższy Japonia - 97 na 100 tys.

Szeroko zakrojone badania Global Burden of Disease przeprowadzone przez Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) w Seattle wykazały, że złe nawyki żywieniowe są powodem większej liczby zgonów niż palenie tytoniu.

Wyniki badań zostały opublikowane w piśmie "Lancet". IHME podkreśla, że jest to najbardziej kompleksowa analiza skutków zdrowotnych diety, jaką kiedykolwiek przeprowadzono.

Pozostało 83% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Zdrowie
Choroby zakaźne wracają do Polski. Jakie znaczenie mają dziś szczepienia?
Zdrowie
Peru: Liczba ofiar tropikalnej choroby potroiła się. "Jesteśmy w krytycznej sytuacji"
Zdrowie
W Szwecji dziecko nie kupi kosmetyków przeciwzmarszczkowych
Zdrowie
Nerka genetycznie modyfikowanej świni w ciele człowieka. Udany przeszczep?
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Zdrowie
Ptasia grypa zagrozi ludziom? Niepokojące sygnały z Ameryki Południowej