Niemiecki sposób na marnowanie żywności

Trzy tony żywności ląduje w Niemczech co sekundę na śmietniku. Nowe berlińskie stowarzyszenie zamierza walczyć z marnotrawstwem żywności i otworzyć restaurację. Serwowane w niej dania będą pochodziły "z odzysku".

Publikacja: 21.08.2015 20:53

Niemiecki sposób na marnowanie żywności

Foto: picture alliance/dpa

Naleśniki w gruszce, zalane sosem ze słodkiego portugalskiego wina i pokryte glazurą z czekolady - tak brzmi opis wikwintnego deseru ugotowanego na próbę w jednej z berlińskich restauracji. Dania, które tam powstają, charakteryzuje przede wszystkim jedno: niezbyt długa data ważności. Składniki, z których są robione, były pierwotnie przeznaczone do wyrzucenia.

W przypadku deseru z gruszek owoce pochodziły od jednego z berlińskich handlowców, a czekolada nie nadawała się do sprzedaży, bo zbyt długo była przetrzymywana w słońcu przez urząd celny i stopniała. Uszkodzenia produktów nie zmieniły jednak ich smaku, a to - zdaniem członków stowarzyszenia - jest najważniejsze.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Świat
Podcast „Rzecz o geopolityce”: Upadający Iran, aspirująca Francja
Świat
Białoruś: lider opozycji w areszcie. Łukaszenko wyprowadził OMON na ulice
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1213
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1212
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Świat
Wojna Rosji z Ukrainą. Dzień 1211