Antybiotyki w mięsie. Czy żywność jest bezpieczna?

Nawet 80 proc. hodowców drobiu stosowało antybiotyki. Nie ma gwarancji, że żywność jest bezpieczna.

Aktualizacja: 07.03.2018 19:11 Publikacja: 07.03.2018 18:22

Według NIK system urzędowej kontroli leczenia zwierząt ma duże luki

Według NIK system urzędowej kontroli leczenia zwierząt ma duże luki

Foto: AdobeStock

W przemysłowych hodowlach zwierząt w Polsce powszechnie stosuje się antybiotyki – ich zużycie lawinowo wzrosło. Przez „dziurawy" system nadzoru nie ma pewności, czy leki były potrzebne, i czy drób lub wieprzowina trafiająca do sklepów jest zdrowa – wynika z raportu NIK, którego ustalenia poznała „Rzeczpospolita".

– Wyniki kontroli są bardzo niepokojące. Obawiamy się, że problem dotyczy nie tylko województwa, które zbadaliśmy, ale całego kraju – mówi Krzysztof Kwiatkowski, prezes Najwyższej Izby Kontroli, zapowiadając ogólnokrajową kontrolę.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Społeczeństwo
Nie żyje Sławomir Wałęsa. Syn byłego prezydenta miał 52 lata
Społeczeństwo
Nie żyje Tomasz Jakubiak. Znany kucharz miał 41 lat
Społeczeństwo
Młodzi wcześniej testują z „promilami”
Społeczeństwo
Sondaż: Składka zdrowotna dla przedsiębiorców w dół? Znamy zdanie Polaków
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Społeczeństwo
Nawet 27 stopni w majówkę. Ale w weekend pogoda się zmieni
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne