Reklama

Francja: Piekarz ukarany, bo nie wziął wolnego

Francuski piekarz musi zapłacić grzywnę w wysokości 3 000 euro za zbyt ciężką pracę. Zeszłego lata mężczyzna nie zamknął swojego sklepu na jeden dzień.

Aktualizacja: 15.03.2018 10:54 Publikacja: 15.03.2018 10:38

Francja: Piekarz ukarany, bo nie wziął wolnego

Foto: AdobeStock

adm

Klienci piekarni w miejscowości Lusigny-sur-Barse w północnej Francji, liczącej 2000 mieszkańców, złożyli petycję popierającą Cédrica Vaivre i jego piekarnię. Miasteczko słynie z popularności wśród turystów.

Piekarza bronił również burmistrz miasta Christian Branle. - W rejonach turystycznych kluczowe wydaje się, aby firma mogła być otwarta każdego dnia w okresie letnim. Nie ma nic gorszego niż zamknięte sklepy, gdy są turyści - powiedział Branle, po tym, jak urząd pracy nałożył grzywnę na Cédrica Vaivre.

Zgodnie z lokalnym prawem pracy, piekarze muszą zamykać swoje zakłady raz w tygodniu. Jedynie w określonych przypadkach wprowadzane są wyjątki. Cédric Vaivre już w 2016 roku złożył wniosek, aby jego piekarnia mogła być wyjątkiem od reguły, ale urzędnicy odrzucili jego prośbę.

Petycja, którą wystosowano dwa tygodnie temu została podpisana już przez prawie 2000 osób. Mimo tego, nie zaproponowano żadnych zmian w tej kwestii, a Vaivre został poinformowany o tym, że musi zapłacić grzywnę. - Chcemy po prostu otwierać latem, a nie cały rok - podkreślał Vaivre.

Mężczyzna został poinformowany, że jedynym sposobem na obejście przepisów byłoby otwarcie drugiej piekarni, której godziny otwarcia byłyby inne. - Musi być jakiś zdrowy rozsądek, zwłaszcza w małych wiejskich regionach - powiedział burmistrz miasta. - Nie znajdujemy się w obszarze, w którym panuje duża konkurencja. Pozwólcie ludziom pracować, gdy są goście oczekujący na usługi - dodał.

Reklama
Reklama

Wydaje się jednak, że Vaivre jest jednym z niewielu, któremu przeszkadza takie prawo, gdyż większość piekarzy opowiada się za utrzymaniem obowiązkowego jednego dnia wolnego od pracy.

Jak powiedział Eric Scherrer ze związku pracowników handlu, francuskie przepisy prawa pracy mają na celu ochronę pracowników i pracodawców i trzeba to uszanować. - Istnieje pewna zasada mówiąca o tym, że piekarze i inne osoby pracujące w przemyśle spożywczym muszą się zamknąć co najmniej na jeden dzień w tygodniu, ponieważ jest to rzemieślniczy handel, w którym ludzie muszą dużo pracować - powiedział Scherrer. - Ci ludzie potrzebują odpoczynku. Nie możemy po prostu pozwolić im pracować cały czas. Absolutnie konieczne jest, aby zarówno szefowie, jak i pracownicy mieli przynajmniej jeden dzień odpoczynku - zaznaczył.

Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Społeczeństwo
Co przyciąga do Polski ukraińskich imigrantów? Wyniki badania
Społeczeństwo
Budżet Mazowsza na 2026 rok. Administracja pochłonie więcej niż zdrowie
Społeczeństwo
Zaborów nie widać. Usług publicznych też nie. I zyskuje na tym Konfederacja
Społeczeństwo
Jak zgłosić rosyjski dron przez telefon?
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama