Reklama
Rozwiń
Reklama

Egipski naukowiec: Żydzi jedzą macę z ludzką krwią

Praktyka pieczenia macy z ludzką krwią na święto Paschy była niegdyś wśród Żydów powszechna. Obecnie robią to tylko ultraortodoksi - stwierdził w wywiadzie telewizyjnym profesor hebraistyki z Uniwersytetu Króla Sauda w Rijadzie, Egipcjanin Fouad M. Abdel Waheb.

Aktualizacja: 15.07.2019 13:49 Publikacja: 15.07.2019 10:36

Prof. Fouad M. Abdel Waheb

Prof. Fouad M. Abdel Waheb

Foto: MEMRI, Facebook

amk

Słowa te padły podczas wywiadu, którego naukowiec udzielił jednej z egipskich telewizji.

Profesor  Fouad M. Abdel Waheb dowodził, że dawniej zwyczaj pieczenia macy z ludzką krwią był wśród Żydów powszechny. Zapewniał, że taką macę jadano podczas sederu - uroczystej wieczerzy z okazji święta Pesach.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Społeczeństwo
Szwedzki spór o imigrantów. Samorządy obawiają się ich stracić. Dlaczego?
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Społeczeństwo
Biali ofiarą rasizmu w RPA
Społeczeństwo
Wielki plan imigracyjny. Wszyscy członkowie społeczności Bnej Menasze mają wrócić do Izraela
Społeczeństwo
Dania zamknięta dla obcych
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama