Egipski naukowiec: Żydzi jedzą macę z ludzką krwią

Praktyka pieczenia macy z ludzką krwią na święto Paschy była niegdyś wśród Żydów powszechna. Obecnie robią to tylko ultraortodoksi - stwierdził w wywiadzie telewizyjnym profesor hebraistyki z Uniwersytetu Króla Sauda w Rijadzie, Egipcjanin Fouad M. Abdel Waheb.

Aktualizacja: 15.07.2019 13:49 Publikacja: 15.07.2019 10:36

Prof. Fouad M. Abdel Waheb

Prof. Fouad M. Abdel Waheb

Foto: MEMRI, Facebook

amk

Słowa te padły podczas wywiadu, którego naukowiec udzielił jednej z egipskich telewizji.

Profesor  Fouad M. Abdel Waheb dowodził, że dawniej zwyczaj pieczenia macy z ludzką krwią był wśród Żydów powszechny. Zapewniał, że taką macę jadano podczas sederu - uroczystej wieczerzy z okazji święta Pesach.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Społeczeństwo
Porażka migracyjnej polityki Trumpa? Sondaż nie pozostawia złudzeń: migranci są potrzebni Stanom Zjednoczonym
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Społeczeństwo
Dwanaście dni w australijskim buszu. Niemiecka turystka odnaleziona
Społeczeństwo
Szwecja przestanie adoptować dzieci z innych krajów? Raport specjalnej szwedzkiej komisji wspomina o Polsce
Społeczeństwo
Młodzi Polacy wątpią w demokrację. Są wyniki sondażu
Wspomnienie
Julian McMahon, gwiazda „Fantastycznej Czwórki” i „Nip/Tuck”, zmarł w wieku 56 lat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama