Studenci z Tampere "nie są gotowi na rezygnację z wołowiny"

W Tampere Juvenes, firma zarządzająca jadłodajniami na miejskich uniwersytetach poinformowała, że nie jest gotowa zrezygnować z serwowania studentom wołowiny. Tymczasem Uniwersytet w Helsinkach przestanie podawać wołowinę studentom, aby zmniejszyć udział uczelni w emisji CO2.

Aktualizacja: 16.10.2019 12:26 Publikacja: 16.10.2019 12:03

Studenci z Tampere "nie są gotowi na rezygnację z wołowiny"

Foto: AFP

arb

Juvenes informuje, że wieprzowina stanowi 3 proc. posiłków mięsnych podawanych w jadłodajniach na uczelniach w Tampere, a 90 proc. mięsa wołowego serwowanego studentom pochodzi z Finlandii.

Jak mówi dyrektor Juvenes "w oparciu o sygnały uzyskiwane od klientów, nie są oni gotowi zrezygnować z wołowiny w ogóle w tradycyjnych posiłkach takich jak klopsy, czy zapiekanka z makaronem". - Ponadto mamy wielu zagranicznych klientów, którzy nie mogą jeść wieprzowiny (jedzenie mięsa wieprzowego jest zakazane m.in. w judaizmie i islamie).

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Społeczeństwo
Porażka migracyjnej polityki Trumpa? Sondaż nie pozostawia złudzeń: migranci są potrzebni Stanom Zjednoczonym
Społeczeństwo
Dwanaście dni w australijskim buszu. Niemiecka turystka odnaleziona
Społeczeństwo
Szwecja przestanie adoptować dzieci z innych krajów? Raport specjalnej szwedzkiej komisji wspomina o Polsce
Społeczeństwo
Młodzi Polacy wątpią w demokrację. Są wyniki sondażu
Wspomnienie
Julian McMahon, gwiazda „Fantastycznej Czwórki” i „Nip/Tuck”, zmarł w wieku 56 lat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama