Juvenes informuje, że wieprzowina stanowi 3 proc. posiłków mięsnych podawanych w jadłodajniach na uczelniach w Tampere, a 90 proc. mięsa wołowego serwowanego studentom pochodzi z Finlandii.
Jak mówi dyrektor Juvenes "w oparciu o sygnały uzyskiwane od klientów, nie są oni gotowi zrezygnować z wołowiny w ogóle w tradycyjnych posiłkach takich jak klopsy, czy zapiekanka z makaronem". - Ponadto mamy wielu zagranicznych klientów, którzy nie mogą jeść wieprzowiny (jedzenie mięsa wieprzowego jest zakazane m.in. w judaizmie i islamie).
Firma Juvenes prowadzi również jadłodajnie działające przy uczelniach w Turku, Oulu, Vaasa, Pori i Raumie.
Tymczasem Uniwersytet w Helsinkach wycofuje wołowinę z menu w swoich jadłodajniach. Wołowina zostanie zastąpiona wieprzowiną, mięsem drobiowym i wegetariańskimi oraz wegańskimi alternatywami. Zmiany w menu wejdą w życie od lutego.
Jadłodajniami UniCafe zarządza związek studentów Uniwersytetu w Helsinkach.