ONZ: żywność mocno drożeje na całym świecie

Indeks cen żywności na świecie w maju wzrósł do 127,1 pkt. ze 121,3 pkt. w kwietniu - wynika z danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Aktualizacja: 04.06.2021 11:12 Publikacja: 04.06.2021 10:39

ONZ: żywność mocno drożeje na całym świecie

Foto: Bloomberg

ula

Kwietniowy wzrost był dwunastym wzrostem z rzędu. Natomiast majowy wzrost stanowił największy wzrost miesiąc do miesiąca od października 2010 roku. Jest to poziom najwyższy od września 2011 roku.

Autorzy badania FAO piszą, że wzrost w maju odzwierciedlał wzrost cen olejów, cukru i zbóż oraz wzrost cen mięsa i nabiału. W maju 2020 roku indeks był na poziomie 91,0 pkt.

Wyższe ceny są wynikiem odnowienia popytu w niektórych krajach i niska produkcją w innych. Zakłócenia na rynku i podaży spowodowane ograniczeniami w przemieszczaniu się spowodowały lokalne niedobory i wyższe ceny.

Podczas pandemii dostawcy odczuli zakłócenia w produkcji, pracy i transporcie. Rosnąca inflacja oraz drożejąca mocno żywność mogą mieć negatywny wpływ na ożywienie gospodarcze obserwowane w krajach i regionach, które radzą sobie z pandemia i znoszą obostrzenia.

Eksperci od miesięcy ostrzegali, że wysoki popyt i niska produkcja doprowadzą do wzrostu inflacji, gdy gospodarki wyjdą z blokady.

Indeks cen żywności Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa analizuje ceny różnych produktów spożywczych na całym świecie, w tym zbóż, nasion oleistych, produktów mlecznych, mięsa i cukru.

Rolnictwo
Rolnictwo regeneratywne jako remedium na niestabilność łańcuchów dostaw
Rolnictwo
Kontrole na polskich granicach. Rząd reaguje na poważne zagrożenie
Rolnictwo
Argentyńczycy boją się spadku cen soi. Zmniejszyli jej sprzedaż
Rolnictwo
Amerykanie kupują jaja w Brazylii. To jednak nie rozwiązuje ich kłopotów
Materiał Partnera
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Rolnictwo
Polska zakazała importu mięsa i mleka ze Słowacji