Reklama

Działa już polsko-japońska fabryka w Częstochowie

W Częstochowie uruchomiona została polsko-japońska fabryka mrożonej żywności. Pierogi gyoza będą stamtąd trafiać do całej Unii Europejskiej.

Aktualizacja: 10.04.2015 12:35 Publikacja: 10.04.2015 10:10

Działa już polsko-japońska fabryka w Częstochowie

Foto: Bloomberg

Oficjalnie fabryka została otwarta 9 kwietnia 2015 r., ale polskie Jawo i japoński Ajinomoto Frozen Foods związały spółkę Ajinomoto Jawo na początku października 2014 r. Jej kapitał zakładowy to 1,8 mln euro (ok. 250 mln jenów). Ajinomoto Frozen Foods ma w niej 51 proc. udziałów, reszta należy do Jawo.

Zakład produkuje już pierogi gyoza z wieprzowiną, kurczakiem oraz nadzieniem jabłkowym. Firma zapowiada, że zamierza zwiększyć docelowo zarówno udziały w rynku, jak i sprzedaż produktów w UE. W 2016 roku jej wartość ma przekroczyć 36 mln dol.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama