- Tak dobry wynik kontroli IJHARS za 2014 rok jest dla nas potwierdzeniem wewnętrznych informacji, posiadanych przez Krajową Unię Producentów Soków (KUPS). Już kilkanaście lat temu nasza branża zdecydowała o wprowadzeniu Dobrowolnego Systemu Kontroli soków i nektarów (DSK), któremu poddawani są wszyscy producenci i wprowadzający na rynek polski produkty sokownicze – mówi Julian Pawlak, prezes KUPS.
Jak wyjaśnia, system pozwala wykryć wszelkie ewentualne nieprawidłowości i wprowadzić procedury naprawcze. W przypadku gdy producent świadomie łamie przepisy i zaniża jakość soków lub nektarów - lub nie dba o prawidłowość przekazów na opakowaniu – KUPS zgłasza jego działalność do odpowiednich instytucji kontrolnych.
- W 2013 i 2014 roku nie znaleźliśmy na sklepowych pólkach ani jednego produktu, którego jakość fizyko-chemiczna nie byłaby zgodna z polskim prawem i europejskimi regulacjami – zaznacza Pawlak.
Z raportu wynika, że w 2014 roku kontrole Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wykazały, że do grupy producentów najbardziej dbających o jakość tych przekazów należą producenci soków i nektarów. Oprócz nich w pierwszej trójce znaleźli się również producenci mięsa drobiowego oraz jaj.
W Polsce największą popularnością cieszy się sok pomarańczowy, którego spożycie deklaruje aż 24,6 proc. badanych – podaje KUPS. Na drugim miejscu są soki warzywne (22,4 proc.), co jest ewenementem na skalę światową. Miejsce trzecie zajmują soki jabłkowe, po które sięga aż 16,4 proc.