Polacy piją za mało soków

Soki i nektary są jednymi z najlepiej oznakowanych produktów na polskim rynku – wynika z raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych za 2014 r. Ich spożycie jest jednak nadal niższe od średniej unijnej.

Publikacja: 25.06.2015 12:29

Polacy piją za mało soków

Foto: Fotorzepa, Marian Zubrzycki MZub Marian Zubrzycki

- Tak dobry wynik kontroli IJHARS za 2014 rok jest dla nas potwierdzeniem wewnętrznych informacji, posiadanych przez Krajową Unię Producentów Soków (KUPS). Już kilkanaście lat temu nasza branża zdecydowała o wprowadzeniu Dobrowolnego Systemu Kontroli soków i nektarów (DSK), któremu poddawani są wszyscy producenci i wprowadzający na rynek polski produkty sokownicze – mówi Julian Pawlak, prezes KUPS.

Jak wyjaśnia, system pozwala wykryć wszelkie ewentualne nieprawidłowości i wprowadzić procedury naprawcze. W przypadku gdy producent świadomie łamie przepisy i zaniża jakość soków lub nektarów - lub nie dba o prawidłowość przekazów na opakowaniu – KUPS zgłasza jego działalność do odpowiednich instytucji kontrolnych.

- W 2013 i 2014 roku nie znaleźliśmy na sklepowych pólkach ani jednego produktu, którego jakość fizyko-chemiczna nie byłaby zgodna z polskim prawem i europejskimi regulacjami – zaznacza Pawlak.

Z raportu wynika, że w 2014 roku kontrole Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wykazały, że do grupy producentów najbardziej dbających o jakość tych przekazów należą producenci soków i nektarów. Oprócz nich w pierwszej trójce znaleźli się również producenci mięsa drobiowego oraz jaj.

W Polsce największą popularnością cieszy się sok pomarańczowy, którego spożycie deklaruje aż 24,6 proc. badanych – podaje KUPS. Na drugim miejscu są soki warzywne (22,4 proc.), co jest ewenementem na skalę światową. Miejsce trzecie zajmują soki jabłkowe, po które sięga aż 16,4 proc.

Nadal średnie spożycie soków w Polsce jest niższe od przeciętnej konsumpcji w Unii Europejskiej i – jaka zaznacza KUPS – znacznie poniżej zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia i Instytutu Żywności i Żywienia. W 2014 roku w Polsce wynosiło ono 0,99 litra miesięcznie, a w Unii Europejskiej 1,09 litra miesięcznie.

Najwięcej soków spożywają Norwegowie - 2,20 litra miesięcznie, Finowie - 1,83 litra miesięcznie oraz Niemcy - 1,72 litra miesięcznie – podaje KUPS.

Zgodnie z prawem sok to produkt naturalny, który otrzymywany jest wyłącznie ze świeżych, chłodzonych lub mrożonych dojrzałych owoców lub warzyw. Do soków owocowych i warzywnych zabronione jest dodawanie substancji konserwujących, barwników i aromatów innych niż otrzymanych z owoców i warzyw, z których te soki są wyprodukowane. Do soków owocowych, pomidorowych oraz 100 proc. warzywnych nie wolno dodawać żadnych cukrów. Barwa i smak soków zawsze pochodzi z owoców i warzyw, z których są wyprodukowane.

Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku